Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arafat: Am fost şocat de susţinerea populaţiei

arafat-am-fost-socat-sustinerea-populatiei.jpg

Raed Arafat s-a întors la Ministerul Sănătăţii.

Medicul Raed Arafat se întoarce pe postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Arafat a spus marţi, într-o conferinţă de presă, că a fost şocat de susţinerea şi încrederea pe care o are populaţia în el.

Potrivit lui Raed Arafat, ce s-a întâmplat în ultimele zile, după plecarea sa din Ministerul Sănătăţii i-a arătat că lumea are încredere în sistemul de urgenţă actual. El precizează că motivul pentru care a plecat din minister nu mai există, proiectul legii sănătăţii fiind retras şi urmând să fie refăcut. "Este normal că în urma discuţiilor, la invitaţia preşedintelui şi a premierului, am acceptat să revin la aceeaşi funcţie, pentru a continua activitatea", spune medicul.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, declară că atât el, în calitate de ministru, cât şi UDMR, au susţinut "necesitatea ca domnul Raed Arafat să facă parte din echipa ministerială".

Doctorul Raed Arafat va reveni în Ministerul Sănătăţii. Decizia a fost luată în urma unei discuţii pe care medicul de origine palestiniană a avut-o atât cu premierul Emil Boc, cât şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Şeful Guvernului precizează că medicul Andrei Georgescu, cel care a preluat postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii în locul lui Raed Arafat, va reveni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Andrei Georgescu declară că a considerat că este mai bine să plece şi să-i lase locul lui Raed Arafat: "Consider că am venit într-un moment critic la Ministerul Sănătăţii, cred că am făcut un lucru bun atunci, dar pentru a aplana discuţiile care s-au ivit pe marginea noii legi de sănătate, pentru ca domnul doctor Arafat să fie cooptat în echipa Ministerului Sănătăţii, am considerat că e mai bine să plec şi să-i las locul medicului Arafat. Că e bine, că e rău, veţi vedea dumneavoastră în următoarele luni. Dar asta e viaţa! Demisia mi-am dat-o înainte de a anunţa premierul".

Raed Arafat spunea pe 10 ianuarie, ziua în care şi-a anunţat demisia, că este dispus să se întoarcă de unde a plecat, cu condiţia să aibă o echipă cu care să lucreze.

Raed Arafat şi-a dat demisia în urma disputei cu Traian Băsescu, pe tema legii sănătăţii. Medicul s-a opus intrării operatorilor privaţi în sistemul medical de urgenţă, de teamă că acest lucru va duce la dispariţia Ambulanţei "de stat" şi a SMURD, serviciu înfiinţat de el.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Executivului la sfârşitul săptămânii să fie retrasă legea sănătăţii, iar la scurt timp după, acest lucru s-a şi întâmplat.

Demisia lui Raed Arafat a provocat un val de mişcări sociale în mai multe oraşe ale ţării. Mii de oameni au ieşit în stradă, pentru a-l susţine pe medicul de origine palestiniană. Ulterior, protestele s-au extins, iar lista revendicărilor s-a lărgit, manifestanţii invocând diverse probleme, de la reducerea salariilor cu 25%, până la lipsa locurilor de muncă.