Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PE arată cu degetul România în scandalul CIA

200902-9899.jpg

PE arată cu degetul România în scandalul CIA

Parlamentul European a adoptat joi, 19 februarie rezoluţia privind
închisorile CIA din Europa. Între altele, documentul acuză Bucureştiul că nu a putut dovedi că nu a fost
implicat în acest scandal. Şeful comisiei de anchetă a Parlamentului
României, Norica Nicolai spune la RFI
că e vorba de "un joc
de imagine foarte deranjant, pentru că şi
România este o ţară membră a Uniunii Europene, nu este o republică
bananieră de mâna a treia, în care fiecare să facă afirmaţii fără să le
susţină".

Parlamentul European a adoptat joi, 19 februarie rezoluţia privind închisorile CIA din Europa. Între altele, documentul arată cu degetul România. Bucureştiul este acuzat că nu a putut dovedi că nu a fost implicat în acest scandal.
Şeful comisiei de anchetă a Parlamentului României, Norica Nicolai (audio) respinge acuzaţiile. Ea spune la RFI că dovezile Bucureştiului sunt destul de clare.
"Cu bună credinţă, am dovedit în opinia noastră faptul că nu au fost aceste centre, că autorităţile române au fost motivate să afle adevărul într-o chestiune care lezează grav drepturile omului. Cred că este pur şi simplu un joc de imagine, din punctul meu de vedere foarte deranjant, pentru că şi România este o ţară membră a Uniunii Europene, nu este o republică bananieră de mâna a treia, în care fiecare să facă afirmaţii fără să le susţină. Cred că tot acest subiect vine în continuarea unor subiecte de agendă publică, care să pună în lumină nefavorabilă credibilitatea României", spune fostul senator PNL.
Să precizăm totuşi că rezoluţia Parlamentului European nu are valoare juridică. PE mai condamnă faptul că "statele membre nu au luat măsuri pentru a elucida toate aspectele programului de predări extraordinare şi pentru a pune în aplicare recomandările Parlamentului European". (CR - 19 feb. 09;13.40h)