Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armata egipteană are astăzi o sarcină colosală

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

După demisia lui Hosni Mubarak, armata trebuie să restabilească ordinea, dar să asigure în acelaşi timp şi o tranziţie democratică.  Instituţia militară a anunţat de altfel că nu vrea să se substituie legitimităţii dorite de popor . Cu alte cuvinte, militarii spun că vor conduce ţara doar până la organizarea de alegeri, peste câteva luni. 

Armata va garanta alegeri libere şi transparente” – se poate citi într-un comunicat al instituţiei militare.  Având peste 470 de mii de oameni, printre care se numără şi mulţi recruţi, armata egipteană  se bucură de o imagine mult mai bună decât cea a poliţiei. În timpul protestelor din ultimele săptămâni, mulţi ofiţeri au fraternizat cu manifestanţii.

Un fost şef al serviciilor secrete franceze declara pentru agenţia France Presse, că armata egipteană este credibilă din punct de veder militar, are acorduri de cooperare cu numeroase ţări occidentale, iar ofiţerii săi superiori sint în mare parte formaţi în Statele Unite.

Armata este implicată şi în economie printr-o agenţie specială. Astfel, instituţia este unul dintre principalii investitori în infrastructură şi deţine şi o divizie specializată în domeniul agricol. Potrivit unor estimări, militarii ar asigura cam o cincime din totalul producţiei alimentare egiptene.

Revenind la procesul declanşat vineri, există însă destule neclarităţi asupra felului în care armata – care păstrează cultul secretului – va acţiona pentru a gestiona ţara. Instituţia militară nu a spus nici ce tip de proces va institui pentru a reforma un sistem de putere din care face parte de câteva decenii.

De altfel, într-o intervenţie televizată susţinută la scurt timp după demisia lui Hosni Mubarak, preşedintele american, Barack Obama,  a cerut armatei egiptene să asigure o tranziţie "credibilă în ochii poporului egiptean".

De altfel, armata egipteană a început sâmbătă dimineaţă să ridice baricadele şi sârma ghimpată din jurul pieţei Tahrir, epicentrul revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak.

Armata retrage de asemenea caroseriile maşinilor arse, semne ale confruntărilor dintre forţele de ordine, simpatizanţii lui Mubarak şi contestatarii săi.

Tancurile armatei care blocau centrul Capitalei au fost retrase. În prezent armata egipteană îl are în fruntea sa pe Mohamed Hussein Tantawi. El este Ministrul Apărarii şi şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate.

Tantawi s-a alăturat forţelor armate egiptene în 1956. A luptat în trei războaie: Criza Suezului din anul 1956 şi războaiele din Orientul Mijlociu din 1967 şi 1973.

Este comandant general al forţelor armate egiptene din anul 1995. Trecutul său militar a condus la speculaţii potrivit cărora Tantawi ar putea fi un posibil candidat pentru preşedinţie, deşi unii analişti consideră că  beneficiază de susţinere limitată din partea forţelor armate.