
Politică
Arrivederci Berlusconi!
berlusconi-silvio-face-mana.jpg

Demisia a fost acceptată de președintele Republicii, Giorgio Napolitano, care ar urma să îl numească în locul lui Berlusconi pe fostul comisar european Mario Monti, în vârstă de 68 de ani.
Presa din Italia scrie că cel supranumit Il Cavaliere a fost nevoit să părăsească palatul prezidențial printr-o ieșire secretă, în timp ce în fața intrării principale mii de manifestanți aplaudau demisia sa.
El a fost întâmpinat cu strigăte ca "mafiotule!", "rușine!", "închisoare!" "s-a terminat!" sau "primavera, primavera" (primăvară, primăvară), o aluzie probabilă la revoluțiile arabe care au îndepărtat de la putere dictatorii. Apropiaților săi, Berlusconi le-a mărturisit că este "profond întristat", potrivit agenției italiene Ansa.
Încă din cursul după-amiezii de sâmbătă, mulțimea a invadat diverse zone-simbol ale puterii de la Roma, strigând "Demisia, demisia". Unii participanți purtau drapele italiene, în timp ce alții afișau pancarte pe care se putea citi "Bye-bye Silvio!", "Dispari!" și "În sfârșit!".
La palatul Quirinal, o orchestră improvizată, ai cărei muzicieni și cor s-au găsit pe Internet, a interpretat Aleluia de Handel. "Astăzi, suntem aici pentru că suntem foarte, foarte bucuroși că Berlusconi se duce în sfârșit acasă! Să se ducă acasă!", declară o manifestantă pe fondul fluierăturilor. "Ciao, și mai ales, nu te întoarce!", afirmă un altul.
În fața Palatului Grazioli, reședința privată a premierului, s-au reunit susținătorii acestuia. El "este unic, de neuitat. Nu există nimeni pe măsura lui", afirmă Massimo della Seta, un muncitor în vârstă de 25 de ani. "Ne simțim orfani", deplânge Maria Teresa Borghelli, în vârstă de 54 de ani.
Însoțit de triumf încă de la intrarea sa în politică, în urmă cu 17 ani, când a înființat partidul Forza Italia, Berlusconi a fost slăbit în ultimele luni de trei procese - pentru corupție, fraudă fiscală și prostituție cu minore -, scandaluri sexuale și reducerea majorității sale. Cu o cotă de popularitate de 22 la sută, Il Cavaliere a pierdut marți majoritatea absolută în Camera Deputaților.
Mii de oameni au întâmpinat cu urale demisia lui Silvio Berlusconi.
Cât va rezista noul Guvern?
Presiunea este acum pe umerii preşedintelui Napolitano. El trebuie să facă față acum opoziției manifestate de o parte a actualei majorități, care refuză să susțină un Guvern de tranziție și cere alegeri anticipate.
Napolitano a cerut forțelor politice să "acționeze cu responsabilitate". "Grava criză financiară și economică, internă și internațională reprezintă o provocare pentru coeziunea socială a țării noastre", a declarat el.
"Nici pentru tot aurul din lume, nu voi face parte vreodată dintr-un Executiv cu reprezentanții stângii", a declarat ministrul Apărării Ignazio La Russa, fost neofascist.
Nici Silvio Berlusconi, care și-a exprimat sprijinul pentru Mario Monti și l-a primit pe acesta sâmbătă, nu și-a pierdut voința de a lupta: "Suntem în măsură să deconectăm priza când vrem", le-a spus apropiaților săi.