Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Artizanul Revoluţiei de catifea, omagiat la Praga

artizanul-revolutiei-catifea-omagiat-praga.jpg

Vaclav Havel a murit la vârsta de 75 de ani (Foto: Reuters/David W Cerny)

Numeroase personalităţi din lumea întreagă se află vineri la Praga, unde participă la funeraliile fostului preşedinte ceh şi lider al "Revoluţiei de catifea", Vaclav Havel, decedat duminică, la vârsta de 75 de ani. România este reprezentată de Traian Băsescu şi Emil Constantinescu.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, secretarul de Stat american, Hillary Clinton şi soţul său, fostul preşedinte american Bill Clinton, precum şi premierul britanic, David Cameron, figurează printre cele o mie de personalităţi invitate la ceremonia funerară. 15 şefi de stat sunt alături de văduva lui Vaclav Havel, Dagmar Havlova, la catedrala Sf. Vit de la Castelul Praga, sediul oficial al preşedinţiei cehe.

Acest lăcaş de cult a fost de-a lungul secolelor teatrul încoronării regilor Boemiei. De la crearea Cehoslovaciei în 1918, Castelul este sediul oficial al preşedinţiei republicii. Sediul a rămas şi după separarea de Slovacia.

Succesorul lui Vaclav Havel în postul de preşedinte al Cehiei, Vaclav Klaus, şeful diplomaţiei, Karel Schwarzenberg şi fostul secretar de Stat american de origine cehă, Madeleine Albright, prietenă personală a lui Vaclav Havel, vor pronunţa discursuri.

Ceremonia de la catedrala Sf. Vit va fi urmată după-amiază de incinerarea corpului la un crematoriu din Praga. Urna cu cenuşa sa va fi depusă în câteva zile în mormântul familial, situat într-un cimitir din Praga.

Spre seară, numeroşi artişti, printre care formaţia Plastic People of the Universe, persecutată de regimul comunist, îi vor aduce un ultim omagiu fostului preşedinte, un mare amator de rock, printr-un concert în centrul capitalei Praga.