Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asalt decisiv al rebelilor libieni

Forţele rebelilor care deţin de câteva săptămâni controlul în Libia dau asaltul final pentru cucerirea oraşelor Sirt şi Bani Walid, unde se presupune ca s-ar ascunde fostul lider de la Tripoli, Muammar Gaddafi. Rebelii spun că avansează încet, dar sigur către cele două localităţi, în timp ce reprezentanţi loiali colonelului Gaddafi spun că acesta conduce personal armata care luptă cu forţele rebele.

"Conduce toate aspectele acestei lupte. Vorbeşte cu oamenii, le ţine discursuri, discută cu ei, urmăreşte toate aspectele rezistenţei", a precizat purtătorul de cuvânt al liderului libian, Moussa Ibrahim, afirmând că Muammar Gaddafi se află în Libia şi este încrezător în victorie.

Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt susţine că ultimele atacuri NATO s-au soldat cu moartea a 354 de persoane.

"NATO a atacat oraşul Sirt cu mai mult de 30 de rachete îndreptate către principalul hotel şi clădirea Tamin, unde se află mai mult de 90 de apartamente. Rezultatul au fost 354 de morţi şi 89 de dispăruţi şi aproape 700 de răniţi într-o singură noapte", a afirmat Ibrahim.

Fortele NATO acţionează în Libia sub mandat ONU, după ce regimul lui Muammar Gaddafi a fost acuzat de crime împotriva propriului popor.

Clanul Gaddafi, apărat de guvernul nigerian

Nigerul exclude pentru moment extrădarea în Libia a lui Saadi Gaddafi, unul dintre fiii liderului libian, care face obiectul unei interdicţii de călătorie impuse de ONU.

"Nu putem trimite pe cineva într-un loc unde nu are nici o şansă să aibă parte de un proces echitabil", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului nigerian.

Afirmaţia vine după ce, joi, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că are încredere în autorităţile din Niger.

Saadi Kadhafi figurează pe lista membrilor fostului regim libian care fac obiectul sancţiunilor decise de Consiliul de Securitate al ONU.