Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aşteptare încordată pentru Mr. WikiLeaks

assange-julian-prim-plan.jpg

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange

Julian Assange aşteaptă să vadă dacă va fi sau nu eliberat de justiţia britanică. Între timp, autorităţile suedeze încearcă din nou să blocheze eliberarea pe cauţiune a fondatorului WikiLeaks.

Australianul în vârstă de 39 de ani putea fi eliberat încă de marţi pe o cauţiune de peste două sute de mii de lire sterline, însă autorităţile suedeze au făcut apel împotriva eliberării condiţionate a fondatorului site-ului WikiLeaks.

Justiţia britanică are termen până joi, 16 decembrie, să examineze apelul Suediei. Assange este dorit în Suedia, pentru a fi cercetat într-un dosar de presupuse agresiuni de natură sexuală, pe care le neagă. El a fost arestat pe 7 decembrie, la Londra.

Australianul este criticat dur la Washington, în special de către preşedintele Barack Obama, care se referă la acte "deplorabile", pentru că site-ul său, WikiLeaks a început să publice o serie de documente diplomatice confidenţiale.

Pe de altă parte, fondatorul site-ului WikiLeaks a fost desemnat "starul rock al anului", de către ediţia italiană a revistei Rolling Stone.

Supranumit de cei de la Rolling Stone “Omul care a căzut de pe web pe Pământ”, Julian Assange apare pe coperta celui mai recent număr al revistei, pozând cu pieptul gol în faţa mai multor monitoare, pe care se află chipul său.

În opinia lor, Assange este "un personaj negativ de prim rang, care a pus în pericol conducerea Planetei, comportându-se ca un bandit cibernetic".