Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac dur al Phenianului la adresa SUA

atac-dur-al-phenianului-adresa-sua.jpg

Coreea de Nord ameninţă SUA.

Ministrul adjunct de Externe din Coreea de Nord a atacat dur SUA într-un discurs în faţa Adunării Generale a ONU. Washingtonul ar provoca tensiuni în peninsula coreeană şi ar risca un război. Reprezentantul regimului comunist a lăudat în schimb propriul program de înarmare.

Viceministrul nord-coreean de Externe, Pak Kil Yon, a acuzat Washingtonul de o atitudinue duşmănoasă la adresa Phenianului, atitudine ce ar provoca un cerc vicios de confruntări şi escaladări ale tensiunilor în peninsula coreeană. Pak este de părere că regiunea a ajuns cea mai periculoasă din întreaga lume şi "o singură scânteie ar fi de ajuns pentru a declanşa un război nuclear". El a mai reproşat Americii că doreşte ocuparea peninsulei, pentru a controla apoi întreaga Asie. Până în prezent, a menţionat oficialul, doar răbdarea şi capacitatea de intimidare a arsenalului nord-coreean ar fi împiedicat izbucnirea unui război, dar răbdarea Phenianului nu ar fi nelimitată.

A fost primul discurs al viceministrului nord-coreean, de la moartea fostului preşedinte, Kim Jong-Il şi preluarea puterii de către fiul acestuia, Kim Jong-Un. Acesta din urmă s-ar strădui să continue programul de dezvoltare economică al tatălui său şi ar promova o "politică externă independentă". Departamentul de Stat american nu a dorit să ia poziţie faţă de aceste declaraţii.

Nu este prima dată când Coreea de Nord ameninţă SUA cu războiul. Cea mai recentă ameninţare a venit din partea lui Kim Jong-Un în luna august, în timpul unor manevre navale comune ale trupelor sud-coreene cu cele americane. Kim promisese "un amplu contraatac", dacă proiectile folosite în exerciţiile militare ar ajunge pe teritoriul nord-coreean. Cu doar zece zile în urmă, Phenianul a ameninţat şi Coreea de Sud cu "un mare război", acuzând că nave ale Pazei de Coastă sud-coreene ar fi deschis focul asupra unor vase de pescuit nord-coreene.