Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac informatic la ministerul francez de finanţe

Ministerul francez al economiei şi finanţelor a fost victima unui atac informatic fără precedent. "Profesionişti determinaţi şi organizaţi", afirmă specialiştii, au reuşit să pună mâna pe documente ultra-sensibile referitoare la preşedinţia franceză a grupului G20 al principalelor ţări industrializate din lume plus cele emergente. Cum s-a descoperit acest atac şi ce consecinţe ar putea avea?

Afacerea a fost dezvăluită de celebra revistă Pars Match şi ar fi vorba de cel mai important atac informatic lansat vreodată împotriva administraţiei franceze, afirmă directorul agenţiei naţionale de securitate a sistemelor informatice din Franţa.

Piraţii au preluat controlul a circa 150 de calculatoare ale serviciilor centrale de la ministerul economiei şi finanţelor şi asta timp de mai multe săptămâni.

Au căzut victimă inclusiv aparatele patronilor administraţiei, lucru care ar fi permis accesul la informaţii sensibile. Premisele atacului au fost descoperite déja în luna ianuarie când s-au semnalat primele mişcări suspecte pe mesageria serviciilor centrale ale ministerului.

Pregătirea atacului a fost minuţioasă, modul de operare a fost extrem de sofisticat iar mijloacele puse la dispoziţie de hackeri impresionante, afirmă specialiştii.

Dacă pista chinezească evocată de Paris Match nu este confirmată pentru moment de anchetatori, ce se ştie cu siguranţă este că piraţii căutau să afle detalii despre preşedinţia franceză a grupului G20, instanţă ce reuneşte principalele 20 de ţări dezvoltate şi emergente din lume.

Reamintim că Parisul ar dori în cursul acestei preşedinţii să schiţeze o reformă a sistemului monetar internaţional şi să combată mai eficient instabilitatea de pe pieţele materiilor prime. Putem deci presupune că acestea erau şi centrele de interes ale hackerilor care au atacat ministerul economei şi fianţelor.

Cu alte cuvinte - şi informaţia a fost confirmată oficial de guvern - nicio dată persoanală nu a fost vizată sau compromisă de atac, pe scurt contribuabilul francez poate sta liniştit.

Pentru a-şi securiza sistemul informatic, specialiştii în informatică ai ministerului economiei au efectuat week-endul trecut o vastă operaţiune de mentenanţă. În particular au fost scoase din priză zece mii de calculatoare din cele 170 de mii câte numără impunătoarea clădire a palatului Bercy de pe malul Senei, sediul respectivului minister.