Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atac asupra rromilor din Ungaria

clip-image001-20090826133154.jpg

Membrii forţelor speciale ungare escortează un suspect la ieşirea din Tribunal, la Budapesta (Foto : Viktor Veres / Reuters)

Doi dintre cei patru suspecţi arestaţi săptămâna trecută în estul Ungariei pentru atacuri comise împotriva rromilor au fost identificaţi. Analizele ADN au confirmat implicarea lor în nouă atentate cu grenade, rachete şi cocteiluri Molotov asupra locuinţelor rromilor. Atacurile s-au soldat cu şase morţi de la începutul lunii iulie 2008 şi până în prezent. Conform Poliţiei, aceştia nu s-au opus arestării. Operaţiunea a fost minuţios pregătită.

Doi dintre cei patru suspecţi arestaţi săptămâna trecută în estul Ungariei pentru atacuri comise împotriva rromilor au fost identificaţi. Analizele ADN au confirmat implicarea lor în nouă atentate cu grenade, rachete şi cocteiluri Molotov asupra locuinţelor rromilor.

Atacurile s-au soldat cu şase morţi de la începutul lunii iulie 2008 şi până în prezent. Conform Poliţiei, aceştia nu s-au opus arestării. Operaţiunea a fost minuţios pregătită.

Suspecţii mânuiau armele într-un mod profesional. Biroul Naţional de Anchetă din Ungaria nu a avut nici un dubiu : atacurile au fost planificate de persoane cu experienţă militară şi au constat în "atacarea caselor, aşezări rrome din apropierea unei autostrăzi, între miezul nopţii şi ora două dimineaţa", a raportat Poliţia.

Într-un an de zile, 16 case au fost ţinta tirului cu arme de foc şi a cocteilurilor Molotov. Cei patru suspecţi - cu vârste cuprinse între 28 şi 42 de ani - lucrau în cadrul unui serviciu de securitate al unui bar din centrul Debreţinului. Printre ei, un militar, un tehnician de sunet şi un patiser.

Conform Poliţiei, ei au format sau au fost conducătorii unui comando anti-rrom. Aceste atacuri se înscriu într-un val amplu de agresiuni împotriva minorităţii rrome, mai ales de când ţara este atinsă de criza economică.

În ultimul an, cel puţin 20 de rromi au fost ucişi. În faţa intensităţii pe care au luat-o ultimele atacuri, Poliţia a creat o unitate specială formată din 120 de anchetatori şi a făcut apel la Interpol, Europol şi FBI.

O recompensă de 380 de mii de euro a fost oferită pentru informaţiile ce ar fi putut ajuta la găsirea vinovaţilor.