Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atena, o fortăreaţă înaintea vizitei Angelei Merkel

atena-fortareata-vizitei-angelei-merkel.jpg

Cancelarul german, Angela Merkel, se află marţi în Grecia (Foto: Reuters/Fabrizio Bensch).

Autorităţile elene au comunicat că "orice adunare publică în aer liber sau marş de protest" sunt interzise marţi la Atena. Cu toate acestea, demonstraţiile organizate de sindicate în pieţele centrale ale Capitalei elene, Syntagma şi Omonia, vor avea loc, aşa cum au fost programate. Vizita Angelei Merkel se anunţă aşadar una extrem de delicată.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Manifestaţiile sindicatelor nu pot fi interzise, prin Constituţie, care garantează dreptul la libera exprimare, în cadru organizat. Potrivit organizatorilor, demonstraţiile de protest sunt îndreptate împotriva  politicilor de austeritate agresivă impuse Greciei, a politicii pe care cancelarul german Angela Merkel o reprezintă, spun sindicatele.

Pe fondul unei atmosfere sociale încărcate şi a lipsei de previzibilitate în ceea ce priveşte acţiunile grupurilor anarhiste, autorităţile se tem că în orice moment ar putea izbucni episoade violente. Pentru prevenirea sau oprirea acestora, în centrul Atenei a fost mobilizat un număr impresionant de forţe de ordine (6.000-6.500 de poliţişti). Atena arăta marţi dimineaţă ca o fortăreaţă. Principalele artere ale Capitalei elene au fost închise, numeroase instituţii şi magazine nu îşi vor desfăşura activitatea pe durata demonstraţiilor.

 

Ce spune presa despre vizita lui Merkel în Grecia

 

Sub titlul "Speranţe şi ghimpi", cotidianul Ta Nea vorbeşte despre ceea ce numeşte viteză pe ultima sută de metri într-o cursă lungă… Guvernul va trebui să prezinte (până) pe 18 octombrie nu mai puţin de 89 de măsuri structurale, pentru a mai avea şansa de a obţine tranşa de împrumut în valoare de 31,5 miliarde de euro. Vizita Angelei Merkel se doreşte a fi un gest menit să exprime strict susţinerea actualului Guvern de la Atena. Nimic altceva. Speranţe şi ghimpi…

Angela Merkel este aşteptată să sosească la Atena la ora 13.30. Cancelarul german va fi întâmpinat de premierul Antonis Samaras, pe aeroportul internaţional "Eleftherios Venizelos". Întâlnirea pentru consultări a celor doi oameni politici este programată la 14.15 şi va fi urmată de declaraţii comune de presă. În continuare, Angela Merkel este aşteptată la reşedinţa preşedintelui Karolos Papoulias, urmând ca la finalul scurtei sale vizite (şase ore) să se întâlnească şi cu membri ai comunităţii de afaceri.

Atena, Monica Chihaia, despre vizita Angelei Merkel în Grecia