Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentat în Afganistan: cel puţin trei civili ucişi

afganistan-kabul-harta-20090908092851.jpg

Kabul, ţinta atacurilor kamikaze

Un atentat sinucigas a făcut, marţi dimineaţă, mai multe victime în rândul civililor. Atacul a avut drept ţintă baza militară a aeroportului internaţional din Kabul, capitala Afganistanului. Aeroportul este în acelaşi timp civil şi militar, el fiind utilizat ca bază de trupele străine în lupta lor împotriva talibanilor. Toate intrările au fost închise şi toate zborurile au fost anulate.

Un atentat sinucigas a făcut, marţi dimineaţă, mai multe victime în rândul civililor. Atacul a avut drept ţintă baza militară a aeroportului internaţional din Kabul, capitala Afganistanului.

Aeroportul este în acelaşi timp civil şi militar, el fiind utilizat ca bază de trupele străine în lupta lor împotriva talibanilor. Toate intrările au fost închise şi toate zborurile au fost anulate.

Un kamikaze şi-a detonat bomba pe care o avea asupra lui "în faţa principalei porţi de acces în baza militară de pe aeroportul" din capitala afgană, a declarat un ofiţer din cadrul forţei NATO, colonelul Koziel Bart.

"Doi civili au fost ucişi şi alţi şase au fost răniţi ", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvant al ministerului de interne afgan. Totodată, şase soldaţi străini au fost răniţi, a anunţat un reprezentant al forţelor NATO. Este vorba despre trei soldaţi americani şi un belgian, precizează aceeaşi sursă.

La o oră de la producerea atentatului, maşina în care s-a produs deflagraţia ardea încă în faţa aeroportului din Kabul.

Atentatul vine la mai puţin de două săptămâni de la atentatul produs chiar in centrul capitalei afgane, atentat revendicat de talibani. Atacul de atunci s-a soldat cu moartea a şapte civili şi rănirea altor 91.

De altfel, de la alegerile din Afganistan, atacurile talibanilor s-au intensificat în toată ţara. Şi asta în ciuda faptul că pe teritoriul afgan sunt prezenţi în jur de 100.000 de soldaţi ai forţelor internaţionale.

Incidentul de astăzi vine la doar câteva zile după cel care a avut în prim plan un atac al forţelor NATO.

La sfârşitul săptămânii trecute, un bombardament al forţelor NATO care viza un grup de talibani ce "rechiziţionaseră" de la trupele internaţionale din nordul Afganistanului un camion-cisternă cu carburant, a ucis peste 90 de talibani şi civili. Aceştia erau adunaţi în jurul camionului chiar înainte de atac, după cum declara Poliţia locală şi câţiva martori. ONU a cerut deja o anchetă minuţioasă.

Raidul NATO viza oprirea unui grup de talibani care intrase în posesia a două camioane, cu provizii pentru forţele internaţionale, pe autostrada din Angorbagh, în districtul Kunduz.