Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atentat dejucat în Danemarca

ziar.jpg

Sediul cotidianului danez Jyllands-Posten . Reuters / Scanpix/Martin Sylvest Andersen

Cinci persoane au fost arestate în Danemarca şi Suedia pe motiv că pregăteau un atac terorist asupra cotidianului danez Jyllands-Posten. Publicaţia a stârnit numeroase controverse în lumea musulmană după ce a publicat în 2005 un set de caricaturi cu profetul Mahomed.

Arestările sunt rodul unei îndelungi supravegheri a serviciilor secrete. Într-un comunicat se arată că  "serviciile de informaţii daneze au arestat miercuri patru persoane, bănuite că pregăteau un atac terorist la Copenhaga".

Cel de-al cincilea suspect a fost arestat la Stockholm de serviciile suedeze de informaţii pentru că ar fi avut  legături cu complotul din Danemarca.

"Arestările au împiedicat producerea unui atac terorist iminent, al cărui plan prevedea ca unul sau mai mulţi dintre suspecţi (...) să pătrundă în sediul Jyllands-Posten şi să ucidă cât mai multe persoane", a declarat directorul serviciului de informaţii danez, Jacob Scharf.

Trei dintre suspecţii arestaţi în Danemarca - un tunisian în vârstă de 44 de ani, un suedez de origine libaneză în vârstă de 29 de ani, şi un cetăţean suedez în vârstă de 30 de ani - locuiau în Suedia şi ajunseseră la Copenhaga în noaptea de marţi spre miercuri.

Cel de-al patrulea suspect reţinut în Danemarca este un solicitant de azil irakian în timp ce la Stockholm autorităţile au reţinut un cetăţean suedez de origine tunisiană, în vârstă de 37 de ani.

Autorităţile au anunţat că au găsit o mitralieră cu amortizor, muniţie şi material plastic fără a preciza însă locul în care s-a găsit captura.

Cotidianul danez Jyllands-Posten a fost în ultimii ani ţinta mai multor ameninţări după ce în urmă cu cinci ani a publicat mai multe caricaturi cu profetul Mahomed ceea ce a provocat un val de indignare în ţările musulmane.