Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atentat sinucigaş pe un aeroport din Moscova

moscova-urgenta.jpg

Echipele de salvare, la aeroport. AFP/NTV

O explozie de proporţii s-a produs pe aeroportul Domodedovo din Moscova. Deflagraţia a avut loc luni, 24 ianuarie. Primele informaţii arată că ar fi fost vorba de un atentat. Cel puţin 35 de persoane au fost ucise.

Printre victime se află un britanic în timp ce mai mulţi cetăţeni străini se numără printre răniţi, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, citată de Interfax. Explozia a avut loc în zona de sosire a zborurilor internaţionale.

Deflagraţia de pe aeroportul Domodedovo din Moscova a fost provocată de un atentat sinucigaş, potrivit agenţiei Interfax, care citează o sursă din Poliţie.

În urma exploziei, cel puţin 35 de persoane au fost ucise şi alte 46 rănite, arată cel mai recent bilanţ. Potrivit primelor estimări, puterea exploziei ar fi fost echivalentă cu cinci kilograme de TNT.

Explozia este un "act terorist", a anunţat un purtător de cuvânt al comisiei de anchetă, Vladimir Markine.  O sursă din cadrul poliţiei, citată de agenţia Interfax şi preluată de AFP, a declarat că presupusul autor al atentatului este un bărbat cu figură de arab, în vârstă de 30-35 de ani.

Iniţial se luase în calcul ipoteza unui atentat comisa de militanţi din Caucazul rus.

 

Un corespondent al agenţiei Interfax descrie succint tabloul, spunând că un nor gros de fum se putea vedea în zona aeroportului, unde mirosea puternic a ars.

În urma acestui atentat, metroul şi aeroporturile Şeremetievo şi Vnukovo din Moscova au fost plasate sub supraveghere sporită.

"Din cauza a ceea ce s-a întâmplat la Domodedovo, măsurile de securitate au fost consolidate pe toate aeroporturile", precizează o sursă din Poliţie, citată de Interfax.

Agenţi ai Ministerului de Interne şi ai serviciilor de securitate au fost trimişi la Domodedovo şi la celelalte aeroporturi din Moscova, Şeremetievo şi Vnukovo.

Mai mulţi poliţişti au fost trimişi şi la metroul din Moscova, ţinta mai multor atentate sinucigaşe, în ultimii ani. Cel mai recent a avut loc în martie 2010 şi s-a soldat cu 40 de morţi.

Preşedintele Dmitri Medvedev a promis că va acorda asistenţă familiilor victimelor. El a decis să-şi amâne deocamdată plecarea la Forumul Economic de la Davos, în Elveţia.

Franţa, prin vocea preşedintelui Nicolas Sarkozy, condamnă "atentatul odios" de la Moscova în timp ce preşedintele UE se arată "scandalizat".

Reacţii oficiale au venit şi de la Bucureşti. Preşedintele Băsescu i-a transmis preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, un mesaj de condoleanţe în care îndeamnă la solidaritate şi hotărâre de a continua lupta împotriva terorismului.

"Dincolo de durerea pe care o produc, astfel de tragedii nu pot decât să ne unească, să ne apropie şi să ne convingă de justeţea politicii noastre antiteroriste", se arată în scrisoarea preşedintelui României.

La rândul său, ministerul de externe a anunţat că nu există informaţii oficiale privind existenţa unoe cetăţeni români printre victime.

MAE condamnă cu fermitate atentatul terorist comis la Moscova şi "îşi exprimă regretul profund pentru pierderile de vieţi omeneşti şi transmite întreaga sa compasiune familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în acest tragic atentat".

 
Liviu Iurea, Moscova