Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Audiere în premieră în Parlamentul iranian: Ahmadinejad dă explicaţii

audiere-premiera-parlamentul-iranian-ahmadinejad-da-explicatii.jpeg

Mahmoud Ahmadinejad, audiat în Parlamentul iranian

Parlamentul iranian a început miercuri audierea preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, în legătură cu o listă lungă de acuzaţii, între care gestionarea greşită a economiei naţionale şi provocarea liderului suprem al ţării, informează Associated Press.

Mahmoud Ahmadinejad este primul preşedinte din istoria Iranului, care este audiat de Parlament, aceasta fiind o lovitură serioasă dată poziţiei sale într-un conflict cu parlamentarii şi cu instituţia religioasă a ţării.

Citarea survine în urma unei petiţii depuse de un grup de parlamentari în vederea revizuirii deciziilor politice luate de Ahmadinejad, care s-a aflat în centrul unor atacuri în ultimele luni din partea adepţilor aripii dure, aceiaşi care l-au adus la putere.

În cadrul unei sesiuni deschise transmise în direct de postul de radio naţional, parlamentarul conservator Ali Motahari, un oponent important al preşedintelui, i-a citit preşedintelui Ahmadinejad o serie de întrebări.

Unele dintre cele mai dure întrebări adresate şefului statului s-au referit la presuspusa sfidare de către acesta a liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt asupra tuturor problemelor statului.

Ahmadinejad s-a opus timp de 11 zile ordinului dat de Khamenei de a-l restabili în funcţie pe ministrul Informaţiilor, Heidar Moslehi, care a fost demis de preşedinte în aprilie 2011.