Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austeritatea tensionează din nou cuplul franco-german

merkel-hollande.jpeg

Austeritatea tensionează din nou cuplul franco-german

Politica de austeritate apărată de Germania şi de cancelarul Angela Merkel este tot mai des criticată de partenerii europeni ai Berlinului. Tonul cel mai virulent l-au adoptat socialiştii francezi. Premierul francez Jean-Marc Ayrault a fost nevoit să intervină în week-end pentru a calma spiritele, mai mulţi miniştri din guvernul său au ieşit şi ei la rampă pentru a denunţa discursul ţinut de unii dintre membrii majorităţii parlamentare de la Paris. Persistenţa şi uneori chiar agravarea crizei economice riscă să provoace însă şi alte luări de poziţie.

Scandalul declanşat vineri continuă să facă valuri. La sfârşitul săptămânii trecute, un proiect de rezoluţie ce urma să fie discutat de biroul naţional al Partidului socialist francez - partidul de guvernământ - o descria pe Angela Merkel drept "cancelara austerităţii" şi o acuza pe lidera de la Berlin de "intransigenţă egoistă". Textul a fost între timp amendat, a fost eliminată orice referire la persoana canelarei iar Berlinul a ignorat criticile subliniind că "ceea contează pentru noi este acţiunea guvernului francez". Un guvern divizat care a jonglat tot week-endul pentru a iesi din acest impas.

Condiţii în care presa franceză, inclusiv cea de stânga, nu încetează să critice atacurile socialiştilor francezi la adresa cancelarei Angela Merkel. Libération, ziar de centru-stânga, denunţă "jocul periculos al socialiştilor, gata s-o transforme pe cancelara germană în ţap ispăşitor în loc să discute mai bine despre politica guvernului lor. Este demagogic să acuzi Berlinul sau Bruxellesul. Populismul care subminează Franţa se alimentează cu xenofobie şi ne aşteptam la altceva decât la germanofobie din partea socialiştilor" scrie editorialistul de la Libération. Citind aceste rânduri, nu-i deci de mirare că Le Figaro, ziar conservator, e şi mai virulent estimând că este "iresponsabil să dai vina pe Angela Merkel şi Europa pentru dificultăţile care se acumulează în Franţa. Că Grecia, Italia sau Spania se plâng de austeritatea pe care o îndură e o treabă, dar să-ţi imaginezi că Franţa rupe punţile cu Germania în plină criză înseamnă a ignora complet proiectul european" notează ziarul de dreapta. "Există linii care nu trebuie încălcate" scrie şi Les Echos, analistul ziarului economic amintind în acest context apelul la o "confruntare sau înfruntare democratică" pe care l-a lansat zilele trecute Claude Bartolone. Preşedintele Camerei Deputaţilor, al patrulea om în statul francez, inspirat sau poate chiar încurajat de aripa stângă a socialiştilor, şi-a reiterat dealtfel ideea în week-end, ignorând deci apelurile la calm lansate de premier şi o serie de miniştri. Manuel Valls de la Interne, Michel Sapin de la Muncă şi Pierre Moscovici de la Economie au criticat un discurs "iresponsabil, demagogic, nociv, neadaptat şi contraproductiv". Unii editorialişti pun pe seama preşedintelui francez "curajul" unora dintre socialişti de o ataca pe cancelara germană. Într-o emisiune televizată de acum o lună, François Hollande îşi exprimase dorinţa de a construi "o tensiune amicală cu Angela Merkel". Aparent, partidul său nu a reţinut decât cuvântul "tensiune"...

Problema e că nu numai socialiştii francezi "trag" în Angela Merkel - expresia e împrumutată de pe coperta ziarului Le Monde. Noul preşedinte al consiliului italian, Enrico Letta, a cerut şi el "o schimbare de direcţie a politicilor europene" pentru că, spune liderul de la Roma, "politicile de austeritate nu ajung". Apeluri către Berlin ca să se introducă mai multă supleţe bugetară au venit şi de la Washington, şi de la FMI şi de la CE. În sfârşit, ministrul spaniol al economiei i-a repetat acelaşi mesaj omologului său german Wolfgand Schaüble, Madridul recunoscând încă de vineri că va avea nevoie de doi ani în plus ca să-şi redreseze finanţele publice.

Presa germanà crede că toate aceste atacuri împotriva cancelarei se explică prin prisma apropiatelor alegeri legislative care vor avea loc în septembrie în Germania. Până atunci, scriu ziarele germane, atacurile contra lui Angela Merkel se vor multiplica. Riscul este însă ca acest lucru să aibă efectul contrar şi anume s-o ajute pe cancelara. Trebuie spus că compatrioţii liderului de la Berlin apreciază  actuala politică germană.