Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autoritatea Palestiniană îşi joacă viitorul la ONU

autoritatea-palestiniana-isi-joaca-viitorul-onu.jpg

Liderul Hamas, Khaled Mechaal şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în 2011 (Foto: Reuters/Mohamed Al Hams)

Uniunea Europeană sprijină ideea înfiinţării unui stat palestinian, Bruxelles şi-a reconfirmat practic poziţia. Ca şi acum un an la UNESCO, cei 27 s-au prezentat însă dezbinaţi la Adunarea Generală a ONU.

Anumite state, precum Franţa, Spania, Suedia, Belgia şi Italia sunt pentru acordarea statutului de stat observator Autorităţii Palestiniene. Altele, cum ar fi Germania şi Marea Britanie se abţin. De această amploare a votului europenilor se agaţă şi Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, care speră să-şi relanseze într-un fel cariera după acest vot favorabil.

Trebuie însă precizat că dacă Franţa votează pentru admiterea la ONU a teritoriilor palestiniene, asta nu înseamnă neapărat că Parisul recunoaşte Palestina ca stat, cu alte cuvinte nu este sigur că vineri Autoritatea Palestiniană va avea reprezentanţă diplomatică, adică un ambasador în post în capitala Franţei. Pe scurt, recunoaşterea la ONU ca stat observator este una, recunoaşterea pe plan bilateral este alta.

 

Consecinţe concrete

 

Admiterea la ONU-pe aceeaşi poziţie ca Vaticanul-poate avea consecinţe concrete chiar acolo la Naţiunile Unite. Autoritatea Palestiniană va putea de exemplu să intre în toate agenţiile care depind de ONU, cum ar fi Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau Programul Alimentar Mondial. Aderări care au mari şanse să fie acceptate, pespectivă ce sperie o parte dintre statele occidentale, care se tem de o repetare a scenariului de anul trecut de la UNESCO. Din momentul în care Autoritatea Palestiniană a fost admisă în agenţia însărcinată cu educţia şi cultura, SUA, principalul contribuitor, şi-a oprit finanţarea. Rezultatul este o pierdere de 22 de procente din buget, adică aproape un sfert pierdut de azi pe mâine.

La fel de bine, în teorie cel puţin, teritoriile palestiniene vor putea de acum încolo să intre în Curtea Penală Internaţională şi deci să depună plângere împotriva unor responsabili israelieni.

Chiar dacă s-au resemnat cu ideea acestei aderări la ONU a teritoriilor palestiniene, încercând totodată să minimalizeze evenimentul-"noul statut al palestinienilor nu va schimba nimic pe teren", spunea premierul israelian, Benjamin Netanyahu-statul evreu are totuşi o serie de pârghii la dispoziţie ca să-i "pedepsească" pe palestinieni. Acordurile de la Oslo ar putea fi abrogate, colonizarea teritoriilor ar putea fi accelerată, o serie de acorduri vamale ar putea fi şi ele declarate nule. Însă mai presus de toate, israelienii vor putea restrânge accesul în Israel al unor lideri palestinieni din Autoritatea Palestiniană-cei din Fâşia Gaza oricum nu au voie să vină-iar permisele de lucru în Israel ar putea fi reduse ca număr.

Mai rămâne de văzut dacă Guvernul Netanyahu îşi va asuma riscul de a slăbi şi mai mult autoritatea lui Mahmoud Abbas. O plecare a acestuia de la putere (ameninţarea cu demisia a fost deja pusă pe tapet) riscă să-i pună pe israelieni în faţa unui interlocutor cu mult mai puţin dispus la compromisuri, cum ar fi o mişcare radicală tip Hamas.