Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autorităţile au pus gând rău etnobotanicelor

etnobotanice.jpg

Guvernul şi Parlamentul vor să interzică plantele etnobotanice.

Guvernul urmează să decidă miercuri, 16 februarie, cadrul legislativ cu privire la vânzarea substanţelor etnobotanice. La rândul lor, mai mulţi deputaţi au propus o lege, care să interzică aceste plante. Efectele negative asupra sănătăţii au fost subiect de dispută în ultima vreme, după ce mai multe magazine au fost închise şi tot mai mulţi consumatori au ajuns la spital.

Potrivit iniţiativei legislative, plantele, substanţele, preparatele stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope şi derivaţii acestora sunt interzise în alte scopuri decât cele pentru care îşi dovedesc utilitatea practică.

Deputaţii semnatari notează că iniţiativa vine pe fondul lipsei unui cadru normativ adecvat. Legea ar urma să reglementeze şi condiţiile în care se pot face controale şi nivelul amenzilor pentru cei care nu respectă legea.

Noutatea promovată de această propunere legislativă constă în măsurile cu rol preventiv.

O altă iniţiativă similară a avut şi deputatul Tudor Ciuhodaru, care e medic. El a cerut interzicerea producerii şi comercializării acestor substanţe şi închiderea aşa-numitelor magazine de vise. Nerespectarea legii se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.

În cazul în care consumul de etnobotanice, la îndemnul unei persoane duce la moartea consumatorului, pedeapsa pentru cel care a făcut invitaţia este închisoarea de la 10 la 20 de ani.

Iniţiativele sunt susţinute de medici, care spun că mulţi tineri consumă aceste substanţe fără să cunoască efectele secundare. În unele cazuri, complicaţiile pot conduce la
deces.