Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avalanşă de cărţi despre DSK

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

În Franţa se anunţă o avalanşă de cărţi despre cazul lui Dominique Strauss-Kahn, fost preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, acuzat de viol şi care îşi aşteaptă procesul la New York. Acest proces se anunţă deja ca unul dintre cele mai mediatizate din lume şi nu întâmplător deci el este prefaţat de un prim val de cărţi.

Deja scandalul DSK a devenit subiect de primă pagină în peste 150 000 de publicaţii pretutindeni în lume. Mii de mesaje au criculat pe Twitter, iar pe internet pot fi găsite de asemenea zeci de mii de articole şi dialoguri legate de această sordidă afacere: reamintim că fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, care se pregătea să candideze şi la alegerile prezidenţiale din Franţa de anul viitor, este pur şi simplu acuzat că ar fi violat o cameristă într-un hotel new-yorkez.

La Paris, poate fi deja cumpărată în librării o carte intitulată “DSK, coborârea în Infern”. S-ar părea că autorul nu face mare lucru decât să prezinte toate ipotezele legate de această afacere, de la teza pulsiunilor erotice ale lui DSK până la cea a complotului, plus unele detalii picante din trecutul său.

Cartea poartă o semnătură misterioasă, Perséphone, pseudonim în spatele căruia s-ar părea că se ascunde o militantă a Partidului Socialist Francez, formaţiune în numele căreia se pregătea de altfel să candideze la prezidenţiale celebrul DSK.

O altă carte scrisă în timp record, adică în mai puţin de o lună, se numeşte  “Afacerea DSK: două ipoteze pentru o enigmă”. De data aceasta autorul este o personalitate cunoscută, un ziarist, Pierre-Yves Chereul, care încearcă să prezinte şi rolul mediilor de informare în această afacere, şi mai ales parţialitatea arătată de unele dintre ele.

Miercuri a apărut în librării o carte intitulată: “Trebuie doborât DSK”. De data aceasta avem de-a face cu un carte-roman, altfel spus autorul porneşte de la datele deja cunoscute ale afacerii dar plonjează apoi în ficţiune şi îşi imaginează ieşirea din închisoare a lui DSK peste 30 de ani. În treacăt fie spus, DSK chiar riscă lungi ani de puşcărie dacă pierde acest proces şi se dovedeşte că s-a comportat ca o brută.

Madame DSK

Pe 13 iulie este anunţată o carte despre soţia lui Dominique Strauss Kahn, carte intitulată “Madame DSK”. În toată această poveste opinia publică priveşte cu simpatie spre această femeie extrem de bogată, fostă vedetă a televiziunii în Franţa, îndrăgostită s-ar părea în continuare de soţul ei în ciuda faptului că a înşelat-o de multe ori.

Acest portret al doamnei DSK este realizat de două nume ilustre din peisajul jurnalistic francez, Renaud Revel, directorul revistei l’Express şi Catherine Rambert, directoarea publicaţiei Télé Star.

Pe 25 august, la o editură prestigioasă, Robert Laffont, urmează să apară o altă carte cu titlu incitant: “Căderea – secretele cazului DSK”.

Inutil de precizat că despre această afacere nu se ştie de fapt încă mare lucru, dar cifrele de afaceri ale multor edituri vor creşte spectaculos pe fondul scandalului DSK. Şi nu este exclus ca la un moment dat DSK însuşi, sau chiar soţia sa, să publice cărţi despre ceea ce li s-a întâmplat, pentru că în societatea-spectacol în care ne aflăm indecenţa nu are limite.

Excitaţia mediatică în jurul unui bun scandal în care avem toate ingredientele necesare: bani, sex şi putere, se poate menţine timp de luni şi luni de zile, devenind foileton cinematografic.

Personal sunt sigur că şi primele scenarii în vederea realizătii unui film de ficţiune legat de acest scandal sunt în pregătire. S-ar spune că adevărul nici nu mai contează în acest context, ceea ce vrea lumea este frison, spectacol, suspans, surprize, lovituri de teatru. Altfel spus: The show must go on, spectacolul trebuie să continue.

 
Matei Vişniec: Avalanşă de cărţi despre DSK