Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avantajul lui Barack Obama este insurmontabil

200805-4616.jpg

Avantajul lui Barack Obama este insurmontabil

Candidatul la învestitura democrată pentru Casa Albă, Hillary Clinton, are mari, 13 mai,şanse să câştige detaşat cel puţin jumătate din cele şase etape ale alegerilor primare. Cu toate acestea presa îl consideră drept învingător pe contracandidatul ei Barack Obama.

Un sondaj al Institutului American Research Group, apărut vineri, o creditează pe Clinton cu 66 la sută din intenţiile de vot, spre deosebire de doar 23 la sută, pentru Obama, în Virginia Occidentală ai cărui locuitori sunt chemaţi la urme marţi.

Doamna Clinton va câstiga detasat mâine in Virginia de Vest, dar cei 38 de delegati alocati proportional nu mai pot inclina balanta electorala in favoarea ei.
Avantajul lui Barack Obama este insurmontabil.
Fosta prima doamna perseverează însă, oficiali ai campaniei invocând ieri, in apariții televizate, posibilitatea unei dispute prelungite asupra delegaților din Florida si Michigan, state ale căror alegeri au fost invalidate de Consiliul National al partidului. Daca cele doua scrutinuri sunt luate in calcul, investitul partidului are nevoie nu de 2025, ci de 2209 delegați.

„Nu am vrea ca, la finele procesului, sa fim in situația de a ne periclita șansele in alegerile generale, si am credinta ca partea adversa va tine cont de acest lucru" afirma David Axelrod, principalul strateg al campaniei senatorului de Illinois.

„Ambii candidati au suporteri pasionati, si la sfârsitul maratonului vom mobiliza aceasta pasiune in sprijinul candidatului partidului in confruntarea cu John McCain"replica Howard Wolfson, consilier de campanie al doamnei Clinton.

SUA, Radu Tudor

12/05/2008; 12h50