Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertisment MAI: Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!

avertisment-mai-mita-votul-ilegal-inseamna-inchisoare.jpg

Alegerile locale vor avea loc pe 10 iunie.

Ministerul de Interne a lansat joi campania de informare "Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!". Demersul este menit să îi informeze pe cetăţeni că votul ilegal este pedepsit de lege cu amendă sau chiar cu închisoarea. Scrutinul pentru alegerile locale va avea loc pe data de 10 iunie.

Campania lansată de MAI se va desfăşura în perioada 10 mai-10 iunie, timp în care vor fi promovate spoturile audio şi video şi alte materiale de informare ce conţin mesajul campaniei şi date referitoare la sancţiunile prevăzute de legislaţia electorală.

Ministrul de Interne, Ioan Rus, spune că obiectivul instituţiei pe care o conduce este asigurarea unor alegeri cât mai corecte în cele două scrutinuri care urmează să fie organizate în acest an.

"Voi avea întâlniri cu toate structurile MAI, la nivel central şi local, cu scopul de a le explica ce au de făcut pentru desfăşurarea unor alegeri corecte. Campania de informare şi conştientizare şi toate materialele aferente au fost realizate de angajaţii MAI", a spus ministrul Ioan Rus.

Tot pentru prevenirea mitei electorale şi a votului ilegal, a fost realizat site-ul www.votlegal.mai.gov.ro, care conţine informaţii legislative, ştiri şi comunicate referitoare la acţiunile structurilor MAI. Secretarul de stat Petre Tobă spune că pentru sesizări, MAI are la dispoziţie un sistem informatic bine pus la punct.

"Toate centrele judeţene de comandă sunt coordonate, la nivel central, de Centrul Operaţional de Comandă al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Prin intermediul acestei aplicaţii, ce va cuprinde toate incidentele cu caracter electoral, se va urmări modul de soluţionare a fiecărui eveniment în parte, precum şi modul de intervenţie a structurilor implicate", a mai spus secretarul de stat Petre Tobă.

Totodată, persoanele care nu au acte de identitate şi cele cărora le-au expirat aceste documente vor fi identificate şi notificate cu ajutorul Evidenţei Populaţiei, astfel încât toţi cei care doresc să voteze să o poată face, a mai spus ministrul de Interne, Ioan Rus. Ghişeele de la Evidenţa Populaţiei vor avea program prelungit şi vor lucra şi în week-end, pentru a putea prelua toate solicitările privind eliberarea documentelor de identitate.

Peste 45.500 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor vor fi angrenaţi, la nivel naţional, în timpul desfăşurării alegerilor locale, 32.000 dintre ei urmând să fie repartizaţi pentru protecţia secţiilor de votare.

Campania electorală pentru alegerile locale începe vineri, 11 mai. Scrutinul pentru alegerea primarilor, consilierilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene va avea loc pe data de 10 iunie.