Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aviația franceză deschide focul în Libia

libia-bombardament-afp-patrick-baz.jpg

Bombardamente la Benghazi (Foto : AFP / Patrick Baz)

Un avion francez a deschis primele focuri în Libia, sâmbătă seară, la ora 18.45. Ținta a fost un vehicul militar. O oră mai târziu, aviația franceză a distrus patru vehicule militare la sud-vest de Benghazi, potrivit postului arab de televiziune Al-Jazeera. Ofensiva a venit la câteva ore după ce liderii Uniunii Europene, Ligii Arabe și Uniunii Africane s-au întâlnit la Paris, pentru a conveni asupra intervenției militare împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi.

Aproximativ 20 de avioane militare franceze survolau Libia sâmbătă seară. Canada a anunțat și ea că va trimite șapte avioane în statul african.

"În jurul orei 17.45 (18.45, ora României), a fost efectuat un tir asupra unui vehicul libian identificat clar ca aparţinând forţelor pro-Gaddafi", spune purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei franceze, colonelul Thierry Burckhard.

Forțele noastre vor opune rezistență oricărei agresiuni”, a declarat președintele francez, Nicolas Sarkozy.

"Poarta diplomaţiei se va redeschide în momentul în care agresiunile vor înceta", a continuat el.

"Astăzi intervenim în Libia sub mandatul Consiliului de Securitate al ONU. Împreună cu partenerii noştri, în special partenerii noştri arabi, vom face acest lucru pentru a proteja populaţia civilă de nebunia ucigaşă a unui regim care asasinându-şi propriul popor a pierdut orice legitimitate", a afirmat președintele francez.

Anterior, forțele pro-Gaddafi au atacat un bastion al opoziției libiene, la Benghazi. Guvernul de la Tripoli a negat însă orice asalt de acest gen.

Secretarul american al Apărării, Robert Gates și-a amânat deplasarea în Rusia, pentru a urmări îndeaproape situația din Libia.

Președintele Venezuelei, Hugo Chavez consideră ”iresponsabilă” intervenția militară din Libia.

Rusia regretă intervenția militară internațională din Libia, a anunțat sâmbătă seară Ministerul rus de Externe, într-un comunicat de presă. Moscova s-a opus de la bun început adoptării rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, privind intervenția militară internațională din Libia.

Occidentul va regreta dacă se amestecă în treburile interne ale Libiei, a anunțat sâmbătă un purtător de cuvânt al regimului Gaddafi. "Orice acțiune militară a Occidentului împotriva Libiei va fi o dovadă clară de agresiune", spune el.

Liderul libian le transmite lui Barack Obama, Nicolas Sarkozy, David Cameron și Ban Ki-Moon că vor regreta ”orice ingerință în treburile Libiei".

"Aceasta este o nedreptate, este clar o agresiune", potrivit purtătorului de cuvânt, Mussa Ibrahim. Gaddafi susține prin purtătorul său de cuvânt că toți libienii, femei, bărbați și copii "sunt gata să moară", pentru a-și apăra țara.