Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ayman al-Zawahiri, noul şef al reţelei al-Qaida

ayman-al-zawahiri-noul-sef-al-retelei-al-qaida.jpg

Noul şef al reţelei al-Qaida, Ayman al-Zawahiri

Temuta reţea teroristă al-Qaida are un nou lider: Ayman al-Zawahiri a devenit în mod oficial noul şef al organizaţiei care a băgat spaima în toate statele lumii. Medicul egiptean îl înlocuieşte pe Osama ben Laden, ucis în luna mai de trupele speciale americane.

Un lucru cert: Ayman al-Zawahiri are legitimitatea necesară pentru a-l înlocui pe Osama ben Laden. Totuşi, influenţa sa nu pare a fi suficientă pentru a reuni toate facţiunile mişcării teroriste al-Qaida.

Egipteanul nu are carisma şefului său, împuşcat mortal pe 2 mai, în Pakistan, de către un comando american. Osama ben Laden a reprezentat simbolul luptei împotriva Occidentului pentru islamismul radical. Chiar dacă intervenţiile sale au fost rare în ultimii ani, dispariţia sa lasă un gol pe care nimeni din mişcarea jihadistă nu pare a fi capabil să-l umple. Nici măcar Ayman al-Zawahiri, medic în vârstă de 60 de ani, el însuşi adept al mesajelor audio şi video, în care face apel la Jihad.

Egipteanul nu va avea însă niciodată sprijinul ramurilor saudite şi yemenite ale organizaţiei, spun unii experţi.

 

Prin ce s-a remarcat Ayman al-Zawahiri?

 

Privit drept creierul atentatelor din 11 septembrie 2001, Ayman al-Zawahiri are aşadar "fapte de arme", cum se spune în limbajul militar, plus o longevitate care i-ar putea conferi o legitimitate incontestabilă.

Integrat în organizaţia Fraţii Musulmani de la vârsta de 15 ani, el a fost implicat în anii '80 în asasinarea preşedintelui egiptean, Anwar al-Sadat, omul favorabil păcii cu Israelul.

Angajat în Jihadul contra sovieticilor în Afganistan, el a format terorişti în Cecenia, apoi a organizat atentatul de la Luxor din Egipt în 1997 şi cele împotriva ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania în 1998.