Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Baconschi: "Actualii lideri ai USL s-au comportat în ultimul timp de parcă nu au observat că aparţinem UE"

Teodor Baconschi, fost ministru de externe al României, a apreciat la RFI despre plângerea penală depuisă de USL împotriva mai multor lideri PDL că “este o îngrijorătoare revenire la articole din Codul Penal din perioada comunistă în care orice opinie contrară regimului era asimilată defăimării ţării. Aici nu e vorba de opinii diferite, ci de fapte constatate în raportul MCV al Comisiei Europene şi proclamate de la cea mai înaltă tribună comunitară de către preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso".

 

"Aşa încât, cred că demersul liderilor USL ar trebui completat prin înscrierea pe lista defăimătorilor şi a unor importanţi lideri precum Angela Merkel sau preşedintele Consiliului European, van Rompuy.  În loc să reacţionăm ca un stat membru matur, care îşi asumă derapajele petrecute în ultima perioadă şi le corectează, ne afundăm în această spirală a unor acuzaţii imaginare şi care nu fac decât să deterioreze în plus imaginea ţării în comunitate”, a mai spus fostul diplomat.

Teodor Baconschi crede că „actualii lideri ai USL s-au comportat în ultimul timp de parcă nu au observat că aparţinem UE. Uniunea, în care am intrat pentru că am dorit acest lucru, are reguli şi norme, inclusiv cele de bază legate de funcţionarea statului de drept, care nu sunt negociabile. Au apărut în discursul domnilor Ponta şi Antonescu, cu precădere, elemente nu de euroscepticism, ci pur şi simplu antieuropene care mă îngrijorează. Sunt convins că toată opinia publică democratică şi proeuropeană din societatea romanească este, de asemenea, îngrijorată”.

Dacă UE va fi nevoită să introducă mecanisme noi de control după precedentul România, Teodor Baconschi afirmă la RFI că trebuie „să constatăm că UE, la câţiva ani de la Tratatul de la Lisabona, este la o nouă răscruce. Se pune problema susţinerii zonei Euro prin mutualizarae politicilor fiscale, cu alte cuvinte liderii celor 27 sunt hotărâţi să meargă înainte cu acest proiect european. Exact în acest moment sensibil, anumiţi lideri politici din România aleg calea inversă, calea în care ne discredităm în faţa propriilor parteneri şi calea în care explodează acest discurs antieuropean foarte periculos. Îmi doresc ca raţiunea să primeze şi responsabilităţile să fie asumate (...) prin maturitate politică pentru că e limpede că dezvoltarea economică a României depinde acastă apartenenţă a României şi de consolidarea ei. Ce s-a întâmplat în ultimele două luni a fost taxat corect şi obiectiv de instituţiile comunitare, dar şi de leadership-ul multor state membre importante şi ar trebui să ne facem temele, să revenim la normalitate, să reparăm tot ce a fost stricat prin agresiunea USL în ordinea statului de drept”.

Fostul ministru de externe crede că în contextul actual aderarea României la spaţiul Schengen nu mai este posibilă în septembrie. „E păcat pentru că opoziţia franco-germană fusese surmontată printr-un efort diplomatic susţinut, rămăsese împotrivă numai Olanda. Însă după ce domnul Barroso a spus că încrederea în România a fost profund zdruncinată, după ce-am văzut atacurile din Justiţie (...) mi-e teamă că obiectivul Schengen se îndepărtează”.

Pe plan intern, despre tentativa blocată de schimbare a şefului STS, Baconschi apreciază că "Este o schimbare super-alarmantă a agendei CSAT. Acest organism este constituit legal pentru a aborda prin consensul instituţiilor de securitate naţională teme care ţin de securitatea naţională. A spune că şeful CSAT este vinovat pentru că preşedintele ales şi suspendat are încă acces la linii securizate este un abuz. Pentru că nu e un subiect de securitate naţională şi, în al doilea rând, preşedintele Traian Băsescu nu e un cetăţean oarecare în acest moment. Rămâne preşedintele ales de o majoritate a românilor în 2009 şi, totodată, o persoană cu responsabilităţi amputate prin această decizie a Parlamentului, dar care nu pot fi suspendate la rândul lor. (...) Era un fals subiect, nu trebuia să figureze pe agenda CSAT şi faptul că a fost pus cu forţa acolo, inclusiv acuzaţiile aduse şefului STS, sunt de natură să întărească impresia generală că se acţionează în maniera unei lovituri de stat”.

 
Ascultă AICI interviul integral cu Teodor Baconschi