Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Baconschi: Experţi din Olanda ar putea veni la frontierele României

baconschi-experti-olanda-ar-putea-veni-frontierele-romaniei.jpg

Teodor Baconschi nu mai vrea să facă "profeţii calendaristice" privind aderarea la Spaţiul Schengen.

Soluţia la impasul din dosarul Schengen ţine de existenţa unor rapoarte pozitive pe reforma justiţiei, dar şi de dialogul bilateral cu Olanda. O spune într-un interviu la RFI ministrul de Externe, Teodor Baconschi. El precizează că există şi posibilitatea ca experţi din Olanda să coopereze cu angajaţii români la frontierele României.

Teodor Baconschi spune în contextul opoziţiei Olandei faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen că "soluţia ţine de dialogul cu Olanda, în primul rând, care şi-a exprimat rezervele, conectând chestiunea MCV, reforma în justiţie de data accesului nostru în Schengen. Dar pe 7 octombrie, premierul olandez s-a întâlnit cu doamna Merkel, înţeleg că subiectul a fost din nou abordat. Cred că mainstreamul democratic olandez e deschis pentru o formulă de compromis, dar cum ştiţi, la Haga e un Guvern minoritar, care e susţinut de o majoritate extrem de fragilă în Parlament".

Dar cum poate fi convinsă Olanda să accepte aderarea României la Schengen? Ministrul de Externe crede că totul ţine de viitoarele rapoarte ale Comisiei Europene privind reforma justiţiei în România, dar şi de dialogul bilateral cu Haga: "Soluţia va fi legată atât de poate anticiparea unor rapoarte pozitive pe reforma justiţiei în România, cât şi dialogul bilateral, direct, îl întreţinem în fiecare zi, dar şi posibilitatea de a creşte încrederea partenerilor noştri olandezi prin cooperare directă în frontieră. S-ar putea imagina şi prezenţa unor experţi din Olanda din acest punct de vedere. S-a evocat şi această posibilitate. De altfel, premierul olandez va vizita în noiembrie România şi cred că vom avea ocazia de a explica, de a aduce toate argumentele şi de a găsi împreună în spirit european o soluţie de compromis".

Cât despre Finlanda, altă ţară care s-a opus aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, Teodor Baconschi spune că statul nordic a fost "sensibil" la argumentele Bucureştiului. "Şi Finlanda ne-a dat pe canale diplomatice semnale că doreşte o ieşire din acest impas şi că a fost sensibilă la argumentele noastre. Trebuie să menţinem tonusul campaniei (de lobby), fără accente isterice, exagerări sau incriminări, ci mai degrabă pledându-ne cauza cu toată demnitatea şi argumentele necesare", menţionează şeful diplomaţiei române.

În fine, când ar putea intra România în Spaţiul Schengen? "Nu cred că e bine să mai facem profeţii calendaristice", conchide Teodor Baconschi.

 
Teodor Baconschi, intervievat de Luca Niculescu, despre aderarea României la Spaţiul Schengen