Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Baconschi: Pregătim evacuarea românilor din Siria

baconschi-pregatim-evacuarea-romanilor-siria.jpg

Românii din Siria ar putea fi evacuaţi, anunţă Teodor Baconschi (Foto: AFP/HO/SANA).

Românii din Siria ar putea fi evacuaţi, din cauza violenţelor înregistrate între manifestanţii antiguvernamentali şi forţele de represiune ale preşedintelui Bashar al-Assad. Declaraţia a fost făcută la RFI de ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a cerut pregătirea evacuării românilor din Siria. "Noi avem o comunitate masivă românească în Siria, estimată pe la 15 mii de persoane, sigur, majoritatea sunt de fapt familii mixte. I-am cerut ambasadorului nostru la Damasc să pregătească împreună cu secţia consulară a altor ambasade din statele membre UE un plan coordonat de evacuare eventuală", declară ministrul de Externe.

"Suntem într-adevăr concentraţi pe ce se întâmplă acolo şi trebuie să sprijinim Opoziţia, pentru a se putea organiza", spune Teodor Baconschi.

"Regretăm numărul enorm de vieţi omeneşti pierdute în aceste ciocniri între forţele de Poliţie şi protestatari. Autorităţile siriene s-au izolat şi ar trebui să acţioneze cu mai multă responsabilitate, pentru ca reformele promise să fie puse în practică. (…) Regimul sirian prezent îşi joacă soarta pe aceste reforme. E o ciocnire între vocea străzii, difuză şi pe alocuri confuză şi nişte forţe de represiune de o brutalitate absolut inacceptabilă", comentează Baconschi reprimarea din Siria.

Ministrul de Externe consideră că "mesajul ferm al comunităţii internaţionale pentru Siria trebuie întărit, trebuie inclusiv sancţiuni financiare şi un embargo asupra regimului, pentru ca el să înţeleagă că nu există alternativă".

 
Teodor Baconschi, intervievat de Luca Niculescu, despre evacuarea românilor din Siria