Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Baconschi: "Revenim la un ton normal în relaţia cu Franţa"

La finalul unei vizite de două zile în Franţa, ministrul de externe Teodor Baconschi spune, într-un interviu pentru RFI că "revenim la un ton normal, abordăm constructiv ansamblul subiectelor de pe agenda bilaterală şi avem de lucru împreună pentru a găsi o formulă prin care să depăşim şi impasul legat de Schengen". Şeful diplomaţiei române explică: "putem construi o soluţie de compromis deocamdată în jurul propunerii germane care avansează scenariul unei aderări în etape".

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, şi-a încheiat vizita de două zile în Franţa efectuată la invitaţia omologului său francez Alain Juppé. Relaţiile bilaterale, tensionate în ultima vreme în particular din cauza dosarului Schengen, par a intra din nou pe un făgaş normal.

"Putem socoti că revenim la un ton normal, abordăm constructiv ansamblul subiectelor de pe agenda bilaterală şi avem de lucru împreună pentru a găsi o formulă prin care să depăşim şi impasul legat de Schengen".

Ministrul român de externe spune că discuţiile au fost extreme de constructive. "Am înţeles că Franţa acordă în continuare aceeaşi importanţă relaţiei bilaterale cu România, în care vede un partener de lungă durată  şi ne-am propus să găsim o soluţie constructivă pentru a ieşi din acest impas punctual".

În acest context, Teodor Baconschi explică legat de problema Schengen: "Ne-am propus să abordăm subiectul Schengen la Bruxelles, în format COREPER cu toţi cei 27 de membri ai UE…sunt argumente că scepticismul francez poate fi depăşit. Putem construi o soluţie de compromis deocamdată în jurul propunerii germane care avansează scenariul unei aderări în etape, cu ridicarea mai intai a controalelor de la frontierele aeriene. În orice caz am găsit la Paris acelaşi climat de prietenie, deschidere totală. Avem subiecte europene de interes comun… ".

Şeful diplomaţiei române mai spune că "am cosemnat (dar se vor adăuga şi alte state europene) o scrisoarea către preşedintele CE, în care cerem o adevărate politică de simplificare a procedurilor pentru accesare a fondurilor europene - o problemă importantă pentru dezvoltarea României.

 
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, intervievat de Vasile Damian