Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Baconschi la RFI, despre Schengen: Sunt prudent, nu vreau să fiu euforic

baconschi-rfi-schengen-sunt-prudent-nu-vreau-sa-fiu-euforic.jpg

Teodor Baconschi speră într-o aderare parţială a României la Schengen.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, spune într-un interviu la RFI că speră ca România să obţină un consens la Consiliul JAI din 22 septembrie, pentru aderarea "în doi paşi" la Spaţiul Schengen. Şeful diplomaţiei române se declară "prudent" în clipa de faţă.

Teodor Baconschi spune că nu vrea să fie "euforic" în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen.

Ministrul de Externe speră într-un consens privind integrarea "în doi paşi", cu alte cuvinte mai întâi cu spaţiul aerian şi apoi cu restul. "După ce s-a întâmplat în prima parte a anului sunt prudent, nu vreau să fiu euforic. Cu toată buna credinţă şi responsabilitatea, am lucrat cu partenerii sceptici apropo de extinderea Schengen, zi de zi, atât la nivel bilateral, cât şi la Bruxelles, pentru a contura acest scenariu al accesului în doi paşi. Eu sper ca la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc în 22 septembrie să obţinem consensul statelor membre pe această formulă", declară Teodor Baconschi.

 

"Optimism moderat" în privinţa Schengen

 

Şeful diplomaţiei române mai afirmă că "nu există după raportul MCV, mult mai bun, argumente de fond pentru ca integrarea României şi Bulgariei să mai fie amânată sine die. Franţa şi Germania au fost foarte constructive din acest punct de vedere. Mi s-a părut că partenerii noştri francezi au înţeles şi dificultăţile interne pe care le-a creat această decizie de amânare. Avem toate pârghiile astăzi pentru a profesa un optimism moderat faţă de ţinta noastră. Vrem să facem un prim pas chiar anul acesta şi cred că asta va contribui la întărirea securităţii la frontiera estică a Uniunii".

Întrebat de RFI cum comentează afirmaţiile ministrului francez de Interne, Claude Gueant, care spunea recent că infracţionalitatea românească din Franţa este îngrijorătoare, Teodor Baconschi a răspuns: "Domnul Gueant are dreptate, există o infracţionalitate cu matrice românească în Franţa, dar cooperarea poliţienească este excelentă. Chiar domnul Gueant a elogiat eficienţa ei. Sunt 18 poliţişti români care lucrează cu colegii francezi pentru dezmembrarea unor reţele infracţionale. Am făcut deci toate eforturile pentru ca fenomenul să fie restrâns".

 
Teodor Baconschi, intervievat de Luca Niculescu, despre aderarea la Schengen