Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Baconschi: România poate fi un avocat eficient al Ucrainei în cauza europeană

teodor-baconschi-omologul-ucrainean-constantin-griscenko.jpg

Teodor Baconschi şi omologul său ucrainean, Constantin Grişcenko

România poate fi un avocat eficient pentru Ucraina în cauza europeană”, este mesajul transmis de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, la finalul vizitei de două zile de la Kiev. În acelaşi timp, şeful diplomaţiei de la Bucureşti arată că România îşi doreşte standarde europene pentru românii din Ucraina, aşa cum sunt ele asigurate ucrainenilor din România. Teodor Baconschi a făcut bilanţul vizitei sale jurnaliştilor români prezenţi la Kiev.

Teodor Baconschi: Am constatat, în urma întâlnirilor avute joi la Kiev, dorinţa ambelor părţi de a reseta relaţia bilaterală, de a-i da amploare şi substanţă, atât în logica afacerilor europene, cât şi prin formate diferite de cooperare regională, dar şi la nivel bilateral. Avem la îndemână o serie de instrumente, cum ar fi strategia UE pentru regiunea Dunării, proiectele transfrontaliere pe care le putem pune în operă, în prgramele operaţionale cu Republica Moldova şi Ucraina.

Ne dorim interconectări, nu doar între societăţile noastre, dar şi între economiile noastre – s-ar putea să încheiem anul acesta cu un bilanţ de circa două milioane de dolari în schimburile dintre România şi Ucraina. Deci există foarte mult potenţial şi dorinţa părţilor de a nu mai risipi energia pe false subiecte, exagerate artificial, ci de a ne concentra mai cu seamă pe ce facem împreună, atât pentru că suntem vecini şi avem o frontieră foarte lungă, dar şi o istorie comună, cât şi pentru că România, alături de Polonia, poate fără îndoială să fie un avocat eficient al apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană.

Reporter: Există nişte probleme în litigiu între ţările noastre, binecunoscute...

Teodor Baconschi: În absenţa dialogului politic, toate problemele în litigiu rămân ca atare. În schimb, dacă avem substanţă în agenda bilaterală şi ambiţia comună de a deschide un nou capitol, vom putea fără îndoială să găsim şi soluţionări ale acestor probleme. Toată lumea le cunoaşte. Ne dorim standarde europene, cu adevărat, pentru comunitatea românească de aici, aşa cum noi înşine acordăm minorităţii ucrainene din România finanţare publică, reprezentare parlamentară, şcoli şi acces la o viaţă confesională liberă.

Asta ne dorim şi pentru românii din Ucraina, pe care i-am şi întâlnit, de altfel. Am avut o întâlnire cu şefii principalelor asociaţii culturale româneşti de aici şi cred că şi alte chestiuni, precum creanţa generată de fostul combinat de la Krivoi-Rog, pot fi soluţionate prin comisii mixte, prin dialog interministerial şi interguvernamental.

Reporter: Există această deschidere spre dialogul politic?

Teodor Baconschi: Am constatat foarte multă deschidere şi dorinţa autorităţilor ucrainene de a întoarce foaia şi de a scrie un nou capitol bilateral. Avem foarte multe de recuperat şi cred că anul viitor va demonstra că această nouă logică este fructuoasă.

Reporter: O problemă a comunităţii româneşti de aici o reprezintă frontiera şi vizele. Aţi discutat acest subiect?

Teodor Baconschi: Fără îndoială. Am subliniat interesul nostru pentru intrarea cât mai rapidă în vigoare a acordului pentru micul trafic de frontieră, modernizarea punctelor de trecere a frontierei, îmbunătăţirea infrastructurii pe toată lungimea graniţei. Va trebui să alocăm resurse şi să creem cadrul legal pentru aceasta, dar de partea ucraineană există toată deschiderea.

Reproter: Când semnaţi un acord în acest sens?

Teodor Baconschi: Am semnat în cursul acestei vizite un acord de cooperare între ministerele justiţiei din cele două ţări, precum şi între ministerele afacerilor externe. Mai avem în lucru patru-cinci documente importante, care vor fi finalizate cât de curând.

Reporter: Aţi abordat şi problema transnistreană? Care este poziţia Ucrainei, care sunt punctele comune ale Bucureştiului şi Kievului?

Teodor Baconschi: Ca şi România, Ucraina îşi doreşte soluţionarea acestui conflict. Evident, împărtăşim de asemenea cerinţa ca suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova să fie prezervată. Ambii parteneri văd acest conflict ca pe o relicvă, un anacronism. Şi este nevoie ca reluarea negocierilor, în formatul 5+2, să fie urmată de soluţii practice, astfel încât şi dialogul Chişinău – Tiraspol să poată fi posibil, într-o lume în care suntem mai degrabă interesaţi de creşterea prosperităţii, de stabilitatea regională şi de libertăţile fundamentale decât de amintirea Războiului Rece.

Reporter: Aţi avut şi o întâlnire cu şeful statului, Viktor Ianukovici. Aţi discutat, în acest context, de o posibilă întâlnire a domnului Ianukovici cu preşedintele Băsescu?

Teodor Baconschi: Am avut acest privilegiu, de a fi primit şi de domnul preşedinte Ianukovici. Evident că perspectiva unui dialog politic bilateral la vârf a fost evocată. Ministerele şi guvernele vor lucra în această logică şi suntem convinşi că anul viitor va aduce mari progrese în raporturile româno-ucrainene.

Reporter: Aţi spus, la conferinţa de presă, că România va fi un susţinător mai vocal al cauzei europene-ucrainene. Ce înţelegeţi prin asta?

Teodor Baconschi: Înţelegem dorinţa noastră de a ne implica proactiv în toată agenda parteneriatului estic, nu doar cu Republica Moldova, ci şi cu Ucraina şi cu orice alt stat care tinde spre îndeplinirea criteriilor de aderare, care aparţine geografic şi valoric spaţiului european. Suntem convinşi că Articolul 49 din Tratatul de la Lisabona, care consfinţeşte vocaţia europeană a oricărui stat de pe continentul nostru care îndeplineşte criteriile, trebuie să fie luat în serios.

Reporter: Din partea ucraineană aţi remarcat o decizie în direcţia acestui vector pro-european? Sunt discuţii, contrabalansări în deschiderea către est...

Teodor Baconschi: Mi s-a părut limpede şi unanimă dorinţa autorităţilor ucrainene de a se apropia de Uniunea Europeană şi cred că acest obiectiv politic major nu va suferi fluctuaţii în viitorul apropiat.

 
Teodor Baconschi, în dialog cu jurnaliştii prezenţi la Kiev