Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Baconschi despre Schengen: Nu-mi fac iluzii că Olanda îşi va schimba poziţia

sansele-olanda-sa-isi-schimbe-pozitia-9-decembrie-sunt-mici-spune-ministrul-baconschi-foto-reuters.jpg

Şansele ca Olanda să îşi schimbe poziţia până pe 9 decembrie sunt mici, spune ministrul Baconschi. Foto: Reuters

Ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi, a declarat luni la Bruxelles că «nu-şi face mari iluzii» privind posibilitatea ca Olanda să-şi schimbe poziţia înainte de 9 decembrie privind aderarea României la Spaţiul Schengen. Aceasta este data până la care preşedintele UE, Herman Van Rompuy, aşteaptă un răspuns prvind extinderea Schengen către România şi Bulgaria. Finlanda, a doua ţară care se opune extinderii Schengen, arată însă o deschidere parţială prin decizia de vineri, care arată că România poate adera la spaţiul de liberă circulaţie în două etape, anul viitor.

Helsinki aşteaptă însă o evaluare a Comisiei Europene privind combaterea corupţiei, care este prevăzută pentru februarie 2012.

Luni, Teodor Baconschi a avut o întrevedere cu ministrul finlandez de Externe, Erkki Tuomioja, în care a încercat să dea Finlandei argumente în favoarea unei susţineri de care România are acum nevoie.

Am arătat disponibilitatea în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală pe afaceri interne, invitându-i pe experţii finlandezi să se alăture ofiţerilor români în punctele de frontieră”, a declarat Teodor Baconschi pentru RFI România. „Am prezentat şi un non-paper cu date proaspete despre reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei şi am exprimat încrederea că ele vor fi corect evaluate de partenerii noştri europeni. L-am invitat de asemenea pe omologul finlandez să viziteze România la începutul anului viitor”, a mai spus ministrul român de Externe.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, despre întâlnirea cu omologul său finlandez, Alexander Stubb