Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Baconschi: Sper că discuţiile privind dispariţia euro nu sunt puse în circulaţie deliberat

baconschi-sper-discutiile-privind-disparitia-euro-nu-sunt-puse-circulatie-deliberat.jpg

Teodor Baconschi spune că ideea că euro ar putea să dispară trebuie "suprimată".

"Ideea că euro ar putea să dispară, sub forma unui cadou sinistru de Crăciun, pentru 500 de milioane de europeni trebuie suprimată. Caruselul mediatic în care se supralicitează profeţiile despre catastrofe finale e foarte periculos, pentru că are un impact prost pe piaţă". Declaraţiile au fost făcute la RFI de ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

T.B.: Noi ne-am asumat prin tratatul de aderare obligaţia de a adera la zona euro. Statele din afara euro-zonei sunt dependente, interdependente economic de ceilalţi. (…) România are o poziţie moderată, realistă şi clară, în sensul că suntem de acord cu o modificare limitată a tratatelor, pentru a consolida convergenţa economică şi disciplina financiară, bugetară. E clar că nu putem cere nimănui să plătească oalele sparte de alţii. E limpede că avem nevoie de nişte norme de autodisciplinare şi de monitorizare a criteriilor de la Maastricht, în fond, deficitul de 3%, controlul pe anumiţi parametri macro-economici sunt stabilite de mult în UE. Problema e că şi cei mai mari, mai vechi şi cei mai mici sau mai noi au încălcat de multe ori aceşti parametri, punând în pericol ansamblul şi mai ales euro-zona, ca centru al construcţiei. Însă România a dovedit că există şi guverne virtuoase, nu numai politicieni care-şi aruncă ţara în mod iresponsabil pe panta declinului.

 

 

Rep.: Cu ce costuri sociale?

T.B.: Costurile sociale legate de permanentizarea indisciplinei bugetare ar fi mult mai mari, ar duce de fapt la situaţii negestionabile politic şi la riscuri de anarhie sau de puseu rasist, xenofob. De aceea, cred că mai bine strângem cureaua şi mergem ceva mai supli pe un drum corect, decât să ne îngrăşăm înainte de o sinucidere colectivă.

 

"E important să punem în practică ce se decide în consilii"

 

Rep.: Da, dar aici sunt două discuţii. Pe de o parte, e vorba de modificarea tratatelor, o procedură care oricum ai lua-o durează mult şi pe de altă parte, este vorba de reacţia imediată, rapidă a pieţelor, care atacă ţările din UE. De la o zi la alta cresc dobânzile pe care trebuie să le plătească Italia, Franţa, Germania nu reuşeşte să vândă toate obligaţiunile pe care şi le propune, într-o zi. Întrebarea este ce faci pe termen scurt? Una dintre propuneri este ca BCE să înceapă să emită nişte euroobligaţiuni, ceea ce ar însemna o mutualizare a datoriilor, adică ţările mai bogate să plătească şi pentru celelalte.

T.B.: Am văzut scepticismul german faţă de această formulă, care e pe fond incorectă şi în acelaşi timp prezentată ca panaceu. Dar e important în primul rând să avem o coerenţă între obiectivele zonei euro şi obiectivele mari, generale ale UE. E important şi să punem în practică ce se decide în consilii. De pildă, la ultimul consiliu s-a decis recapitalizarea băncilor şi limitarea expunerii filialelor. Or constatăm că a trecut o lună şi deciziile respective nu sunt implementate.

 

Rep.: Vă temeţi pentru România?

T.B.: Evident că suntem într-o stare de alertă preventivă continuă.

 

Rep.: Deci România se situează pe poziţia Germaniei. Nu vă gândiţi că euroobligaţiunile sunt o soluţie.

T.B.: Nu suntem în situaţia de a decide, pentru că nu am cumpăra… Dar cred că e şi aceasta o posibilitate, care trebuie explorată, nu respinsă din capul locului.

 

"Ne aşteptăm la echitate şi transparenţă din partea statelor membre"

 

Rep.: Nu vă deranjează faptul că discuţiile se poartă cu prioritate în zona euro? N-aveţi impresia că sunteţi lăsaţi oarecum pe dinafară?

T.B.: Deocamdată nu. Ce spuneam şi anume că summit-urile euro-zonei ar trebui să preceadă consiliile europene rămâne valabil, să ştim din timp ce se decide şi să avem un sentiment de apartenenţă, pentru că nu suntem în euro, dar ne-am propus să fim în 2015, care nu e peste un secol, astfel încât ne aşteptăm la echitate şi transparenţă din partea statelor membre.

 

Rep.: Sunt destui observatori care vorbesc despre pericolul dispariţiei zonei euro. Luaţi asta în calcul?

T.B.: Cred că acest carusel mediatic în care se supralicitează profeţiile despre catastrofe finale e foarte periculos, pentru că are un impact prost pe piaţă, pe burse, creează un factor psihologic de inhibiţie şi ar trebui să fim cu toţii ceva mai reţinuţi. Ideea că euro ar putea să dispară, sub forma unui cadou sinistru de Crăciun, pentru 500 de milioane de europeni trebuie suprimată, nu are bază reală, traduce nişte spaime colective şi mai ales face rău pieţelor. Vreau să sper că aceste lucruri nu sunt puse în circulaţie deliberat, cu scopul de a timora acţiunea UE sau de a crea o concurenţă neloială la nivel global.

 

Rep.: Aveţi unele informaţii cum că ar fi ceea ce spuneţi?

T.B.: Nu, e o speranţă pe care o exprim la nivelul bunului simţ, pentru că avem nevoie şi de solidaritate euro-atlantică şi de solidaritate între statele membre. Comerţul şi consumismul, spunea cineva, vor salva totuşi lumea de la riscul unui război mondial. Dar nu ne dorim doar să nu avem un război mondial, ne dorim să continuăm această construcţie de 60 de ani, care este fezabilă, a fost puţin zguduită, dar care are temelii inclusiv de valoare comună, cât se poate de robuste.

 
Teodor Baconschi, intervievat de Luca Niculescu, despre criza datoriilor din zona euro