Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bacteria E Coli: UE despăgubeşte agricultorii

bacteria-e-coli-ue-despagubeste-agricultorii.jpg

Ministrul agriculturii, Rosa Aguilar, aşteaptă despăgubiri de la UE. Reuters/Ezequiel Scagnetti

Compensaţiile pentru producătorii afectaţi de criza E Coli vor varia între 41 şi 67 la sută din preţul mediu european al produselor. Agricultorii independenţi vor primi însă mai puţini bani : comisarul european pentru agricultură nu a precizat câţi, ci doar că vor proveni din fondurile europene de urgenţă.

Dacian Cioloş a subliniat că actuala criză demonstrează din nou cât de important ar fi ca producătorii să se organizeze în asociaţii, pentru a primi mai uşor atât bani europeni, cât şi compensaţii, în cazuri de criză.

Comisia Europeană a propus o valoarea totală a despăgubirilor oferite agricultorilor de 150 de milioane de euro. Asta după ce criza iscată de bacteria E Coli a scăzut dramatic vânzările în sectorul legumelor, şi în special în cel al castraveţilor.

Veste îmbucurătoare doar pentru unii agricultori români

În România, vestea că vor veni compensaţii de la Bruxelles după criza provocată de e coli este primită cu aplauze de producătorii de legume, puternic afectaţi.Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale Legume Fructe şi al Asociaţiei Legume Fructe Matca, Mircea Croitoru, spune la RFI că producătorii, organizaţi sau independenţi, sunt în pragul falimentului.

Şi Marcel Cucu, reprezentant în conducerea Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, spune la RFI că vestea e bună în special pentru producătorii care s-au asociat. Marcel Cucu deplânge însă şi situaţia producătorilor mici, pe care îi îndeamnă să se asocieze.

Dar ce beneficii implică asocierea?

Vicepreşedintele LAPAR Galaţi, Petre Grigore, spune că în principal asocierea permite absorbţia rapidă a fondurilor europene şi, cum s-a întâmplat în cazul de faţă, permite obţinerea de compensaţii mai mari. Lista nu se opreşte însă aici...

"Pot vinde împreună, pot lucra împreună, pot crea nişte structuri care să-i îndrume, care să le arate ultimele noutăţi, pot avea acces fonduri europene" enumeră vicepreşedintele LAPAR câteva din beneficiile asocierii între agricultori.

Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale Legume Fructe şi al Asociaţiei Legume Fructe Matca, Mircea Croitoru, spune însă la RFI că înţelege temerile unor producători de a se asocia.

"Nu vreau să fiu răutăcios că şi cei care ne-au condus din 90 până încoace n-au făcut nimic pentru micul producător. Şi producătorii spuneau: de ce să ne asociem că asociindu-te plăteşti o cotizaţie la nivel naţional.Şi într-adevăr nu s-a văzut nimic în favoarea lor. Zero".

Toate guvernările au lansat apeluri către agricultori şi fermieri să se asocieze mai ales că din 2013 fondurile europene vor fi îndreptate către grupurile de producători. Fost ministru al agriculturii, Dacian Cioloş a lansat acum şi din poziţia de comisar european acelaşi apel.

Potrivit ministerului agriculturii, doar o organizaţie de producători de castraveţi, Matca, se încadrează acum pentru primirea unor compensaţii mari de la Uniunea Europeană. Restul producătorilor independenţi, ale căror pierderi au fost estimate la nouă milioane de euro, riscă să primească despăgubiri mici, de ordinul a zecilor de mii de euro.

 
Lea Berzuc despre despăgubirile UE pentru agricultori