Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani de la stat, la temelia stadionului naţional

udrea-elena-prim-plan.jpg

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea

Guvernul finanţează lucrările la noul stadion naţional din Bucureşti. Executivul a decis, marţi, 28 decembrie, să aloce 145 de milioane de lei, pentru lucrările la stadionul "Lia Manoliu", precum şi 60 de milioane de lei, pentru modernizarea stadionului municipal din Cluj-Napoca.

Banii sunt alocaţi din Fondul de Rezervă Bugetară, aflat la dispoziţia premierului.

"Guvernul a aprobat alocarea unor fonduri către autorităţile publice locale, pentru că şi-a asumat un obiectiv, acela de a contribui la construirea unor stadioane la standarde internaţionale, care să permită organizarea de competiţii la nivel internaţional şi în România. Un astfel de stadion este "Lia Manoliu", pentru care Guvernul a alocat 35 de milioane de euro, respectiv 145 de milioane de lei, reprezentând o parte din contribuţia finală a Guvernului, care va fi de aproximativ 50% din valoarea acestui stadion. Intenţionăm să finalizăm lucrările la stadionul "Lia Manoliu", aşa încât să poată organiza în 2012 finala UEFA League (Europa League, fosta Cupă UEFA - n.r.)", spune ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Ea precizează că Executivul a mai alocat 14 milioane de euro pentru stadionul municipal din Cluj-Napoca. "Şi aici standardul la care se construieşte permite organizarea unor competiţii UEFA şi FIFA, astfel că la nivel naţional vor fi minimum aceste două stadioane, cu care România poate intra în competiţie, pentru a găzdui astfel de evenimente sportive de nivel naţional", mai declară Udrea.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu anunţa acum două săptămâni că structura de rezistenţă şi cea metalică de la stadionul "Lia Manoliu" au fost finalizate. Inaugurarea oficială ar urma să aibă loc la începutul lunii august 2011, cu meciul România - Argentina.

De partea sa, Consiliul Judeţean Cluj a început acum un an construirea unui nou stadion municipal la Cluj-Napoca, pe locul fostei arene "Ion Moina". Viitorul stadion ar urma să aibă o capacitate de 30.500 de locuri şi va respecta normele FIFA şi UEFA. Lucrările vor fi terminate în vara anului 2011.