Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Banii româneşti ajung greu în Republica Moldova

Deşi a trecut un an de la semnarea acordului de sprijin financiar dintre România şi Republica Moldova, până în prezent s-au acordat doar 7 milioane din cele 100 de milioane de euro promise. De ce ajung greu banii româneşti la Chişinău? O explicaţie vine de la Centrul Român de Politici Europene.

O analiza a Centrului Român de Politici Europene atrage atenţia asupra unei slabe gestionări a acestor fonduri care ar fi trebuit să fie acordate în tranşe timp de patru ani.
Analiza Centrului Român de Politici Europene arată că una dintre obligaţiile care îi revin României ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene este aceea de a dona bani pentru dezvoltare către state terţe.

În 2007, România a identificat Republica Moldova ca ţară prioritară pentru redirecţionarea fondurile sale de dezvoltare. Astfel, statul român s-a decis să acorde Republicii Moldova pentru următorii patru ani un ajutor nerambursabil de 100 milioane euro.

Banii sunt gestionaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Deşi a trecut un an de la semnarea Acordului, pâna în prezent au fost alocate doar circa şapte  milioane euro din contul celor 100 milioane. 

Asta în condiţiile în care Acordul prevedea acordarea în tranşe de câte 25 de milioane de euro în cursul a patru ani pentru asistenţă umanitară de urgenţă în Republica Moldova. Analiza CRPE atrage atentia că se resimte lipsa de experienţă ca donator a României, mai ales ca în Republica Moldova sunt prezenţi 20 de donatori cu 200 proiecte active, iar contribuţiile României au fost modeste pâna acum, în total de circa 2,55 milioane euro.
Centrul Român de Politici Europene recomandă şi realizarea unui Acord de cooperare pentru dezvoltare între România şi Republica Moldova pentru o mai bună gestionare a fondurilor.

Potrivit experţilor CRPE, România ar trebui  să diversifice domeniilor de acordare a ajutorului financiar, pentru proiecte de sprijinire a interconectării infrastructurilor: drumuri, linii electrice, conducte de gaze şi infrastructura feroviară.