Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barack Obama apără intervenţia militară din Libia

obama-barack-bun-face-semn-ok-degetul-mare.jpg

Preşedintele american, Barack Obama spune că intervenţia din Libia a evitat un masacru la Benghazi.

Casa Albă a afirmat că reuniunea grupului de contact privind Libia, de marţi, 29 martie, de la Londra va fi consacrată în mare parte situaţiei politice din ţară, odată ce colonelul Muammar Gaddafi va renunţa la putere. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, care va reprezenta Statele Unite la reuniune a declarat că este interesată de modalitatea de a obţine plecarea lui Gaddafi pe cale diplomatică. Preşedintele american, Barack Obama şi-a apărat decizia de a interveni în Libia, spunând că operaţiunea militară "a împiedicat un masacru".

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Într-un discurs televizat, liderul american a recunoscut că o tranziţie democratică în Libia va fi o "sarcină dificilă" şi şi-a avertizat conaţionalii că Statele Unite "nu îşi pot permite" să repete greşelile din războiul din Irak, încercând să-l înlăture cu forţa pe Muammar Gaddafi.

Preşedintele Obama a definit interesul naţional în termeni morali. "Dacă am fi aşteptat încă o zi, Benghazi, un oraş cu sute de mii de locuitori ar fi fost scena unui masacru, care ar fi avut ecou în întreaga regiune şi ar fi pătat conştiinţa lumii", a reamintit şeful Casei Albe.

Barack Obama a adăugat: "În astfel de circumstanţe, a nu ne îndeplini obligaţiile de lider mondial şi încă mai important, obligaţiile faţă de semenii noştri, ar fi fost o trădare a identităţii noastre".

În timp record şi în strânsă conlucrare cu aliaţii săi, SUA au organizat o intervenţie limitată, cu scop umanitar, care nu  urmăreşte în mod direct răsturnarea regimului de la Tripoli.

"Îi vom bloca accesul la arme şi valută, vom sprijini Opoziţia şi împreună cu alte naţiuni, vom grăbi sfârşitul politic al lui Gaddafi. Asta nu se va întâmpla peste noapte, dar ar trebui să fie limpede pentru el, pentru cei din jurul lui, că istoria nu este de partea lor", a opinat şeful Executivului american, care speră că intervenţia aliată va oferi condiţii pentru ca poporul libian să-şi hotărască propria soartă.

"Născută dintr-o revoluţie, însetată de libertate, America se bucură că istoria este în mişcare în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Cei care doresc să fie liberi, oriunde ar fi ei au în America un sprijin. Acest ideal, această credinţă este, cred, rolul adevărat, esenţa adevărată a Americii", a considerat Barack Obama.