Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barack Obama continuă să fie favorit în sondaje

200810-7608.jpg

Barack Obama continuă să fie favorit în sondaje

Rezultatul este greu de anticipat. Încearcă şi universitari reputaţi, sociometrii aplicând modele savante bazate pe date istorice: „modelul meu ar indica o victorie a lui McCain cu 52-53 %", prognostica unul dintre ei, profesorul new-yorkez James Campbell.

Rezultatul este greu de anticipat. Încearcă şi universitari reputaţi, sociometrii aplicând modele savante bazate pe date istorice: „modelul meu ar indica o victorie a lui McCain cu 52-53 %", prognostica unul dintre ei, profesorul new-yorkez James Campbell, care a creat o formulă corelând sondajele din luna septembrie cu evoluţia produsului intern brut în primele două trimestre din ultimii şaizeci de ani. Din 1948 încoace,formula Campbell se verifică: în 13 din cele 15 alegeri, candidatul în avantaj la început de septembrie, într-un context de creştere economică, a câştigat.

La început de septembrie, candidatul în avantaj era John McCain. A intervenit însă crahul financiar, care a lovit luna trecută şi a înclinat decisiv balanţa în favoarea candidatului democrat.

„Misiunea lui McCain este aproape imposibilă: trebuie să câştige toate statele nedecise, cu un total de 64 de voturi în Colegiul Electoral, apoi trebuie să smulgă victorii în Ohio şi Indiana - acumulând încă 31 de voturi - după care trebuie să-şi adjudece ori Colorado şi Indiana, ori unul dintre ele, plus Pennsylvania", calcula expertul electoral Karl Rove. În Ohio, Indiana, Colorado şi Pennsylvania conduce însă, la aceasta oră, Barack Obama.

SUA; Radu Tudor.

29/10/2008; (11h20)