
Politică
Barack Obama în faţa Congresului
obama-barack-bun-face-semn-ok-degetul-mare-20090909080750.jpg

În Statele Unite se aşteaptă cu interes discursul prezidenţial în care Barack Obama va încerca să convingă Congresul să aprobe proiectul său de reformare a sistemului de ocrotire a sănătăţii. Ultimele negocieri au avut loc, marţi, în Senat pe marginea controversatului proiect. Liderul de la Casa Albă ar dori ca republicanii şi democraţii să sprijine această iniţiativă iar proiectul să fie pus în aplicare chiar de anul viitor.
Discursul preşedintelui american în faţa Congresului de la Washington se bucură de atenţie şi în presa eurofranceză. Libération deschide chiar ediţia cu acest subiect. Ziarul de centru-stânga vorbeşte despre "testul" lui Obama în faţa aleşilor americani. Un test în cursul căruia va trebui să-şi apere reforma sistemului de sănătate, un sistem aflat în mizerie, spune editorialistul.
Examen delicat aşadar pentru Obama, remarcă şi l'Humanité, ziarul comuniştilor francezi. Discurs decisiv al lui Obama, e de părere în Elveţia francofonul Le Temps. Preşedintele american îşi joacă ultima carte, notează şi cotidianul ecnomic La Tribune. Barack Obama îşi remobilizează baza, observă şi Le Monde, ziar de seară. În interventia sa de marţi, liderul de la Casa Albă şi-a apărat reforma sistemului de sănătate în faţa sindicaliştilor.
Ce presupune reformarea sănătăţii în SUA?
Proiectul vizează să furnizeze acces la îngrijiri de sănătate pentru 47 de milioane de americani fără asigurare. Reforma din sănătate a fost una dintre temele centrale ale campaniei electorale a actualului preşedinte.
Planul prevede oferirea unei asigurări medicale pentru cei 47 de milioane de americani neasiguraţi, adică 15% dintre cetăţenii americani şi 10% dintre alegători. Se ştie că în Statele Unite, nu toata lumea posedă o asigurare, ci doar cei care şi-o plătesc singuri. Şi evident, cu cât plătesc mai mult, cu atât sunt mai bine îngrijiţi.
În Franţa de exemplu, toţi beneficiază de ceea ce aici se numeşte "Securité sociale" şi de cîte ori un Guvern a încercat să schimbe acest sistem, francezii au ieşit în stradă să-l apere, chiar dacă e foarte costisitor pentru bugetul statului. Există fireşte şi asigurări medicale personale complementare, "mutuelles" cum li se spune, dar important este că există acea "securité sociale" de bază, pentru toată lumea. Este cam ceea ce ar vrea să le ofere Barack Obama tuturor americanilor.
Demersul a stârnit însă atacuri politice virulente din parea republicanilor în principal, care orchestrează această campanie dezlănţuită. "Asigurarea medicală ne priveşte pe toţi şi când e vorba de o reformă în acest domeniu, spiritele se înfierbântă repede", observa un cercetător în ştiinţe politice de la o universitate americană. Un confrate de-al său e de părere că Barack Obama, crezând în capacitatea sa de cicatrizare a diviziunilor "a subestimat profunzimea vechii sfâşieri ce împarte America în două".
Ultimul preşedinte care s-a adresat unei sesiuni comune a Congresului, pentru a apăra o plafonare radicală a asigurărilor de sănătate de către stat, a fost Bill Clinton, la 23 septembrie 1993, a declarat Brad Dayspring, purtătorul de cuvânt al lui Eric Cantor, numărul doi al republicanulor în Camera Reprezentanţilor.
La acea vreme, discursul lui Clinton a avut parte de comentarii elogioase, cu excepţia republicanilor, care l-au criticat pentru lipsa sa de precizie. Proiectul de reformă a sănătăţii a eşuat, ulterior, în Congres.