Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barack Obama îşi lansează candidatura prin sms

obama-barack-poza-reuters-larry-downing-se-uita-sus-ganditor.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Larry Downing)

Preşedintele american, Barack Obama a anunţat luni, 4 aprilie, pe Internet, printr-un comunicat şi prin sms-uri trimise partizanilor săi că va candida la alegerile din noiembrie 2012. Iniţiativa şefului Casei Albe de a concura pentru al doilea mandat îi permite de pe acum să înceapă colectarea de fonduri.

Viitoarea campanie a lui Barack Obama ar putea costa un miliard de dolari! Suma avansată de comentatorii de la Washington este dementă sau absurdă, recunosc chiar analiştii. Ea explică însă de ce Barack Obama a decis să-şi anunţe aşa de timpuriu candidatura pentru al doilea mandat de patru ani în fruntea Statelor Unite. La precedentele alegeri din 2008, campania costase "doar" 745 de milioane de dolari, cu toate că fusese lansată şi mai devreme, în luna februarie 2007.

Pe atunci, însă, Obama era confruntat cu o alegere internă mai întâi, aşa-zisele primare din sânul partidelor americane, scrutin destinat să-i departajeze pe "candidaţii la candidatură". Apoi, să nu uităm, pe vremea aceea Obama nu era încă aşa de cunoscut ca azi. Lansarea unei campanii electorale atât de repede îi va permte de această dată preşedintelui în post să colecteze şi mai mulţi bani.

Chiar dacă şeful Casei Albe nu va intra de fapt chiar de acum în campanie, el va putea ocupa terenul mediatic practic singur luni de zile, până în momentul în care tabăra adversă, cea a republicanilor îşi va desemna candidatul pentru 2012.

Deocamdată, mai bine de zece personalităţi republicane se agită, lăsând să se înţeleagă că ar putea intra în cursa pentru candidatură. Nici una nu s-a declarat însă oficial şi pentru moment oricum nici unul dintre potenţialii pretendenţi republicani nu pare în măsură să-l poată învinge pe Barack Obama peste un an şi jumătate.

În sfârşit, un anunţ aşa de rapid îi dă răgaz preşedintelui să-şi rectifice imaginea în ochii electoratului de stânga, care pentru moment îl priveşte cam prea de dreapta, prea apropiat de ideile republicanilor.

Contextul economic era favorabil declarării unei candidaturi: rata şomajului a coborât în martie la 8,8% din populaţia activă a ţării, după ce atinsese aproape zece procente acum şase luni. Analiştii şi politologii sunt de părere că economia va fi un factor-cheie pentru o posibilă realegere a preşedintelui democrat la Casa Albă.

Curba de popularitate a şefului Casei Albe rămâne uşor pozitivă: 46% dintre americani apreciază acţiunea sa, 45 de procente o dezaprobă.

Semn că preşedintele se pregătea deja mai de demult pentru a-şi lansa candidatura, o serie de foşti colaboratori apropiaţi de la Casa Albă au părăsit staff-ul administraţiei americane, pentru a-şi instala structura de campanie la Chicago, fieful electoral al primului preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite.

În mesajul transmis acum partizanilor săi, Obama a folosit aceleaşi metode care l-au făcut cunoscut şi acum patru ani: cele mai recente tehnologii, Internetul, sms-urile şi mesaje video. De această dată, mesajul principal este simplu: "trebuie să ne mobilizăm, pentru a proteja progresele înregistrate de când sunt la putere".

Doar concluzia mesajului diferă: "va fi ultima mea campanie, cel puţin pe post de candidat", le aminteşte Obama partizanilor săi. Într-adevăr, Constituţia americană limitează la două mandatele prezidenţiale. De la terminarea celui de-al doilea Război Mondial, un singur preşedinte democrat a reuşit această performanţă. E vorba de Bill Clinton, care a ocupat Biroul Oval între anii 1993 şi 2001.

În acest moment actualul preşedinte are un uşor avantaj în cursa pentru Casa Albă, explică la RFI istoricul Adrian Cioroianu.

 
Istoricul Adrian Cioroianu intervievat de Anca Năstase