Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barack Obama le dă o veste bună rebelilor sirieni

barack-obama-le-da-o-veste-buna-rebelilor-sirieni.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Larry Downing)

Preşedintele american a anunţat că Statele Unite recunosc noua Coaliţie a Opoziţiei siriene drept un "reprezentant legitim" al sirienilor, potrivit AFP. Barack Obama a făcut declaraţia într-un interviu acordat postului american de televiziune ABC.

"Am decis că de acum, Coaliţia opoziţiei siriene seamănă suficient (cu un grup), reflectă şi reprezintă suficient populaţia siriană, pentru ca noi să o considerăm un reprezentant legitim al sirienilor", spune Barack Obama.

Statele Unite au plasat pe lista neagră Frontul al-Nosra, un puternic grup jihadist din Siria, afiliat Al-Qaida. "Există o mică parte a opozanţilor regimului Assad, care are legături cu Al-Qaida în Irak şi noi am desemnat-o ca organizaţie teroristă", precizează Obama.

Totuşi, în pofida faptului că SUA au recunoscut Coaliţia, Washingtonul nu intenţionează să îi furnizeze acesteia arme. Americanii oferă deocamdată o asistenţă umanitară de 200 de milioane de dolari şi un ajutor non-letal rebelilor, excluzând oficial orice livrare de arme.

Rusia consideră că Statele Unite "mizează pe o victorie prin arme" a noii Coaliţii a Opoziţiei siriene, după ce a recunoscut această entitate, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Am fost oarecum surprins să aflu că Statele Unite au recunoscut prin preşedintele lor Coaliţia naţională ca reprezentant legitim al poporului sirian", declară Lavrov.

O reuniune internaţională pe tema Siriei are loc miercuri în Maroc: "Prietenii Siriei" se reunesc la Marrakech.

Franţa a fost prima ţară occidentală care a recunoscut oficial, în noiembrie, Coaliţia, care reuneşte mai multe grupuri ale Opoziţiei faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Guvernul britanic, Turcia şi Consiliul de Cooperare în Golf au făcut ulterior acelaşi lucru.