Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barack Obama merge la Ground Zero

Barack Obama va merge joi, 5 mai, la Ground Zero, locul unde se aflau turnurile World Trade Center, vizate de atentatele din 11 septembrie, care au fost orchestrate de Osama ben Laden. Uciderea liderului reţelei Al-Qaida a provocat un val de reacţii în rândul politicienilor americani.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Politicienii s-au perindat pe la microfoane şi camere de luat vederi, pentru a reflecta asupra semnificaţiilor momentului. Cuvântul de ordine a fost "unitate", auzit în mai toate pronunţările publice ale preşedintelui şi politicienilor de ambe partide în egală măsură.

"Preşedintele Obama a vegheat la siguranţa ţării, cum a făcut-o şi preşedintele Bush înaintea sa şi mai înainte Bill Clinton", reamintea într-o alocuţiune festivă liderul minorităţii democrate din Cameră, Nancy Pelosi. Ben Laden a fost pus sub urmărire sub mandatul lui Bill Clinton, în 1998, vânătoarea continuând cu înmiită intensitate după 11 septembrie 2001.

A revenit comentatorilor şi moderatorilor TV misiunea auto-asumată de a insinua discrete note discordante: că Obama, spre deosebire de Bush a făcut din capturarea mort sau viu a lui Osama ben Laden prioritate absolută, mobilizând într-o măsură fără precedent toate serviciile de informaţii; că Bush junior ar fi realizat mai mult decât Obama, pentru că a autorizat metode dure de interogatoriu. (Se pare că reperarea liderului Al-Qaeda a fost făcută posibilă de un indiciu oferit sub presiune, în epoca Bush, de un prizonier). Că de fapt eliminarea căpeteniei teroriste nu are nici o relevanţă practică, dat fiind faptul că acesta nu mai avea nici o autoritate operaţională, prestigiul său în lumea musulmană fiind cvasi-nul.

Un sondaj Pew dat publicităţii luni, 2 mai reamintea faptul şocant că popularitatea lui ben Laden era cea mai ridicată în teritoriile palestiniene, 34%. În Egipt era de 22%, atingând limita inferioară în Turcia şi Liban cu 3% şi respectiv 1%. În Pakistan, unde ben Laden şi-a găsit un adăpost luxos, la un pas de sediul unei academii militare, doar 18% din populaţie i se declară favorabilă.

Ultima fază a planului de eliminare a lui Osama ben Laden a debutat, se pare, la începutul acestui an. "La începutul lunii ianuarie am fost pus la curent, fiind parte a unui grup extrem de restrâns, care cunoştea toate detaliile operaţiunii. Compartimentalizarea a fost respectată strict. Este semnificativ că membrii comandoului, când li s-a spus în sfârşit care este obiectivul misiunii, au izbucnit în urale", mărturisea preşedintele comitetului pentru serviciile de informaţii din Cameră, Mike Rogers.

Executivul a respectat cu stricteţe protocolul, menţinând liderii Parlamentului în cercul iniţiaţilor, fapt care este recunoscut în aceste ore trecătoare de armonie înaintea furtunilor electorale care se apropie.

Mulţimile de la New York la Washington şi-au manifestat bucuria, pentru că s-a făcut dreptate. Televiziunile locale din New York au transmis în direct de la Punctul Zero, un şuvoi neîntrerupt de rememorări ale traumelor ultimului deceniu. Familiile victimelor atentatelor de la 11 septembrie au fost prezente în forţă, cu interviuri şi conferinţe de presă. Cu egală intensitate s-au manifestat descendenţii pompierilor, poliţiştilor, altor membri ai echipelor de intervenţie şi salvare care şi-au pierdut viaţa atunci. Sentimentul a fost că se încheie o epocă, un cerc al suferinţei şi dorinţei fireşti de răzbunare, fără a exista vreo garanţie că dispariţia lui ben Laden înseamnă eliminarea pericolului terorist. America trebuie să rămână vigilentă, nota senatorul de New York, Chuck Schumer. Terorismul va căpăta în mod inevitabil o nouă înfăţişare, grupuri noi s-au ivit şi se vor ivi după risipirea nebuloasei Al-Qaida, lupi singuratici mânaţi de fanatism sau ideologie vor continua să se manifeste. Ben Laden a dispărut ca persoană fizică. Mitul său din păcate trăieşte.

 
New York, Radu Tudor