Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barack Obama nu poate închide Guantanamo

guantanamo-drapelul-american.jpg

Guantanamo, mai greu de închis decât se credea.

Camera Reprezentanţilor se opune închiderii centrului de detenţie Guantanamo. Organismul a respins închiderea centrului militar de detenţie american în 2011 şi posibilitatea ca organizatorul atentatelor de la 11 septembrie 2001 să fie judecat pe teritoriul american.

Cu 212 voturi la 206, Camera a adoptat vastul proiect al legii finanţelor pentru 2011, destinat să asigure finanţarea Guvernului american până în septembrie 2011. Important este însă un paragraf din lege care "interzice utilizarea fondurilor pentru transferarea sau eliberarea pe teritoriul american a oricărui deţinut de la Guantanamo".

Alt paragraf prevede că "nimic din fondurile alocate Departamentului Justiţiei nu va putea fi utilizat pentru a achiziţiona o închisoare, cu scopul încarcerării oricărei persoane deţinute la baza navală Guantanamo". 174, dintre care doar trei au fost condamnaţi formal de un tribunal militar excepţional.

Totuşi, înainte de 2009 au fost mai mulţi, dar de la instalarea lui Barack Obama la Casa Albă, aproximativ 70 de deţinuţi au fost eliberaţi din închisoare sau transferaţi, mulţi dintre ei în alte ţări, între care Franţa şi Italia.

Preşedintele Obama a propus achiziţionarea unei închisori în statul Illinois (nord), pentru a închide în ea 58 de bărbaţi, pe care intenţionează să-i menţină în detenţie fără proces, dar şi pe cei care ar fi fost condamnaţi de tribunalele militare sau civile.

În ciuda votului din Camera Reprezentanţilor, pentru ca proiectul legii finanţelor adoptat miercuri să devină lege, trebuie să fie adoptat şi de Senat, iar ulterior să fie semnat de preşedinte.

Închisoarea de la Guantanamo se află pe teritoriul Cubei. 121 de kilometri pătraţi din teritoriul Cubei se află sub ocupaţie americană, deci ilegală, având în vedere că Guvernul Cubei, deşi comunist este totuşi recunoscut de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Teritoriul închisorii Guantanamo a fost închiriat americanilor în 1903, pentru suma de 4.085 de dolari pe an - era o sumă importantă în 1903, acum e derizorie.

Din 1959, Guvernul condus de Fidel Castro a denunţat contractul de închiriere, dar americanii continuă să emită în fiecare an cecul de 4.085 de dolari, care nu este încasat de cubanezi.