Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barack Obama se declară câştigător

200806-5024.jpg

Barack Obama se declară câştigător

Moment istoric în Statele Unite în campania electorala pentru Casa Alba. Barack Obama se declară câştigător în cursa pentru investitura Partidului Democrat, la alegerile din noiembrie, după victoria obţinută în statul Montana. El devenind astfel prima persoană de culoare care va conduce un partid american important la alegerile pentru Casa Albă. Pe de altă parte adversara sa, Hillary Clinton, încă nu şi-a recunoscut înfrângerea.

S-a încheiat o campanie istorica - datorita identitatii celor doi protagonisti si capacitatii lor de a mobiliza un numar record de alegatori, 35 de milioane.

„astazi se incheie un periplu istoric si incepe altul, care promite Americii un viitor mai bun; sunt acum in masura sa declar ca voi fi candidatul partidului democrat in alegerile prezidentiale" a declamat Barack Obama.

„Celor care sustin ca aceste preliminare ne-au lasat vulnerabili si dezbinati le arat ca aceste primare au adus milioane de noi alegatori democrati in spatiul electoral si au convins republicani si independenti ca miza nu este de a schimba un partid in Washington ci Washington-ul insusi" a completat proaspatul investit, al carui drum inspre realizarea acestui obiectiv va fi lung si anevoios.
Senatorul de Illinois nu are inca sprijinul explicit al rivalei sale, al carui discurs s-a abatut de la traditiile retorice ale acestei ocazii: „a fost, aceasta, o campanie lunga si nu voi lua nici o hotarire in aceasta seara" a spus la New York fosta prima doamna.

„In urmatoarele zile ma voi consulta cu suporteri si lideri de partid pentru a decide asupra caii de urmat, ghidata fiind de interesele superioare ale partidului si tarii" a promis Hillary Clinton

SUA, Radu Tudor

4/06/2008; 13h30