Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barack Obama se răsteşte la Bashar al-Assad

barack-obama-se-rasteste-bashar-al-assad.jpg

Barack Obama îl critică pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad.

Preşedintele american, Barack Obama, a avertizat Siria, după atacul asupra reprezentanţei diplomatice SUA la Damasc, afirmând că "nimeni nu are dreptul să atace ambasada" americană şi că Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru protecţia acesteia, relatează AFP.

Într-un interviu difuzat de canalul de televiziune CBS, Barack Obama a apreciat că preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, "a ratat ocazie după ocazie" de aplicare a unor reforme şi că este pe punctul "de a-şi pierde legitimitatea în ochii populaţiei".

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, afirmase luni că Bashar al-Assad "şi-a pierdut legitimitatea, nu şi-a îndeplinit promisiunile, a căutat şi a acceptat ajutorul Iranului (...) pentru reprimarea propriului popor", apreciind că acesta "nu este indispensabil" şi comite o eroare considerând că SUA s-ar teme de înlăturarea sa de la putere.

 

Atacurile de la Damasc, condamnate de ONU

 

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat "în termenii cei mai fermi", atacurile de la Damasc împotriva ambasadelor americană şi franceză şi a îndemnat autorităţile siriene să protejeze proprietăţile diplomatice şi personalul acestora.

"Membrii Consiliului de Securitate condamnă în termenii cei mai duri atacurile împotriva ambasadelor de la Damasc, care au produs pagube instalaţiilor şi în care au fost răniţi membri ai personalului diplomatic", declară Peter Wittig, ambasadorul german la ONU, preşedinte în exerciţiu al Consiliului, în luna iulie.