Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barack Obama: Statele Unite sunt tot mai puternice

barack-obama-statele-unite-sunt-tot-mai-puternice.jpg

Barack Obama a vorbit despre starea Uniunii (Foto: Reuters/Saul Loeb/Pool).

Statele Unite sunt "tot mai puternice", afirmă preşedintele american, Barack Obama, cu ocazia discursului anual despre starea Uniunii. Soluţionarea paşnică a problemei nucleare iraniene este "încă posibilă", apreciază şeful Casei Albe. Pe de altă parte, Obama salută retragerea din Irak şi moartea lui Osama ben Laden. În fine, preşedintele american propune reforme fiscale vizând întreprinderile şi pe cei bogaţi.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Un discurs practic, la detaliu, cu bătaie electorală subtilă, conscrat precumpănitor politicii interne, care se anunţă arena centrală a campaniei prezidenţiale. Celor care se "agaţă de ideologii rigide", care preferă scleroza soluţiilor concrete, şeful Casei Albe le-a oferit viziunea istorică a unei Americi care a ştiut să iasă, prin unitate şi conlucrare, din crize la fel de profunde.

"Obstrucţiei îi voi răspunde cu acţiune şi mă voi opune oricărei tentative de a reînvia politicile care au cauzat criza", a avertizat Barack Obama în discursul despre starea Uniunii.

Economia americană se află în convalescenţă, cu semne clare de reviriment, le-a reamintit preşedintele numeroşilor săi critici, dar pentru ca această tendinţă să continue, este nevoie de un efort comun susţinut, bazat pe renaştere industrială, echitate socială, corectitudine fiscală, revitalizare morală.

"Ne putem mulţumi cu o ţară în care o minoritate o duce minunat, în vreme ce grosul abia se menţine pe linia de plutire sau putem reface o economie care oferă şanse egale şi în care fiecare respectă regulile jocului", declară Barack Obama în discursul despre starea Uniunii.

Într-o zi în care unul dintre posibilii săi rivali republicani, multimilionar, a dezvăluit că plăteşte doar 15% în impozite, jumătate din cât contribuie o bună parte a salariaţilor, şeful Executivului a ţinut să dea exemplul miliardarului Warren Buffett, care a recunoscut public că e taxat mai puţin decât secretara sa.

"Puteţi, dacă vreţi, să numiţi faptul că menţionez acest lucru luptă de clasă. A cere unui miliardar să plătească în impozite cât o secretară? Majoritatea americanilor ar numi asta bun simţ", a punctat, combativ, Barack Obama în discursul despre starea Uniunii.

 
SUA, Radu Tudor, despre discursul lui Barack Obama asupra stării Uniunii