Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barack Obama va avertiza Iranul, de la tribuna ONU

barack-obama-avertiza-iranul-tribuna-onu.jpg

Dosare sensibile pe agenda Adunării Generale a ONU (Foto: ONU/Devra Berkowitz).

Preşedintele american, Barack Obama, va declara marţi, la Adunarea Generală a ONU că SUA vor face "ceea ce trebuie" pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară, conform unui extras din discursul său, citat de Agenţia France Presse.

"Vom face ceea ce trebuie", ar urma să spună Barack Obama de la tribuna Adunării Generale a ONU. Preşedintele american ar urma să facă apel, pe de altă parte, la o acţiune internaţională, pentru a pune capăt conflictului din Siria.

Preşedintele american va lua cuvântul marţi, în prima zi a Adunării Generale a ONU, unde sunt aşteptaţi 120 de lideri ai planetei. În discursul său de la 17.10, ora României, Obama va menţiona violenţele generate în lumea arabo-musulmană de filmul islamofob "Inocenţa musulmanilor", dosarul nuclear iranian şi conflictul din Siria.

"Preşedintele va spune clar că noi respingem opiniile (prezentate) în înregistrarea video care au şocat lumea musulmană, subliniind că violenţa nu este niciodată acceptabilă" şi va reafirma că Iranul "nu trebuie autorizat să dezvolte o armă nucleară", a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Conflictul sirian ar trebui să fie aşadar discutat pe larg la Adunarea Generală a ONU, în ciuda blocajului din Consiliul de Securitate, cauzat de opoziţia Rusiei şi a Chinei privind sancţiunile împotriva Damascului.

De asemenea, ambiţiile nucleare ale Iranului şi escaladarea violenţelor în lumea musulmană din cauza unui film islamofob ar trebui să fie şi ele abordate la această reuniune a ONU.

De partea sa, preşedintele francez, François Hollande, ar urma să ceară mobilizarea unei forţe africane în Mali, care să ajute la combaterea islamiştilor înarmaţi care controlează nordul ţării.