Barack Obama vrea să democratizeze lumea arabă

Preşedintele american, Barack Obama, va dezvălui joi, 19 mai un plan de ajutor economic de mai multe miliarde de dolari pentru democratizarea lumii arabe, anunţă Le Monde. Planul e similar cu cel aplicat în Europa de Est după încetarea Războiului Rece, anunţă oficiali americani.

Sub protecţia anonimatului, oficialii citaţi de Le Monde au declarat că planul destinat iniţial Egiptului şi Tunisiei va avea ca rol şi atragerea altor ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în mişcarea de democratizare a regiunii.

Sursele citate susţin că planul lui Barack Obama va cere extinderea acţiunii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru a susţine dezvoltarea democraţiei în lumea arabă.

Noua strategie se opune direct celei aplicate în Irak de administraţia republicană a lui George W. Bush,  de a impune o democraţie prin intervenţia armată.

În discursul său, Barack Obama ar urma să evoce moartea lui Osama ben Laden, în contextul în care administraţia americană consideră că manifestările pentru democraţie semnifică eşecul al-Qaeda.

De altfel, un mesaj audio difuzat post mortem şi transmis de Osama ben Laden salută revoluţiile din Tunisia şi Egipt şi le cere musulmanilor să profite de această "rară oportunitate istorică" pentru a se revolta.

Mesajul a fost postat pe forumurile de promovare a Jihadului. Osama ben Laden recomandă înfiinţarea unui Consiliu care să ofere sfaturi revoluţionarilor şi care să decidă care este cel mai bun moment pentru propagarea revoltei în lumea musulmană.