Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barosso, la un pas de un nou mandat

barroso-ue-20090915120531.jpg

José Manuel Barroso speră la un nou mandat

Parlamentul European supune la vot, miercuri, candidatura lui José Manuel Barroso pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Luni, ecologiştii au eşuat în încercarea lor de a amâna votul până la momentul organizării referendumului irlandez asupra Tratatului de la Lisabona, vot prevăzut să aibă loc pe 2 octombrie.

Parlamentul European supune la vot, miercuri, candidatura lui José Manuel Barroso pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Asta după ce, luni, ecologiştii au eşuat în încercarea lor de a amâna votul.

Liderul verzilor europeni, Daniel Cohn Bendit, susţinut de liderul socialiştilor europeni, Martin Schulz, a pledat pentru amânarea votului până după referendumul irlandez asupra Tratatului de la Lisabona, vot prevăzut să aibă loc pe 2 octombrie.

În cursul votului care a urmat, din cei aproape 400 de deputati europeni, numai 136 au votat petnru amânarea votului asupra candidaturii lui Barroso, 14 s-au abţinut iar 250 au votat împotrivă. Votul asupra viitorului şef al Comisiei Europene se va da, aşadar, miercuri. José Manuel Barroso este singurul candidat, astfel încât o majoritate simplă de voturi favorabile îi va fi suficientă pentru un nou mandat.

Dacă s-ar fi aşteptat intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, pentru realegerea lui Barroso ar fi fost necesară o majoritate absolută, respectiv 369 de deputaţi din totalul de 736 de aleşi europeni; săptămâna trecută liberalii şi socialiştii din Parlamentul European încercaseră, fără succes însă, să impună o moţiune care să condiţioneze supunerea candidaturii lui Barroso la un nou vot de momentul intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Pe lângă validarea sa prin referendum în Irlanda, Tratatul mai trebuie ratificat şi de Germania, Republica Cehă şi Polonia.