Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barroso: Aștept cu nerăbdare să colaborez cu Băsescu și Ponta

barroso-jose-manuel-durao-bun-seful-comisiei-europene.jpg

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

În ziua în care șeful statului a anunțat pentru luni consultări cu toate partidele politice în vederea desemnării prim-ministrului, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a transmis către București că așteaptă ”cu nerăbdare să colaboreze cu Traian Băsescu și Victor Ponta”. Anterior, șeful statului roman lăsa să se înțeleagă că nu îl va desemna pe Victor Ponta premier și făcea apel la politicieni să nu mai facă presiuni discutând despre viitorul Executiv.

Șeful Comisiei Europene așteaptă așadar să colaboreze cu cei doi lideri români, el lansând totodată un mesaj de felicitare adresat lui Victor Ponta "pentru victoria coaliţiei USL în alegeri".

Afirmația lui Barroso vine în discordanță cu poziția lui Traian Băsescu. Președintele român a lăsat până acum să se înțeleagă că sunt șanse reduse de a-l numi pe Victor Ponta în fruntea noului Guvern, el realizând și un portret al viitorului premier, care pare a nu îl descrie pe actualul șef al Executivului.

”Premierul pe care-l voi desemna în urma alegerilor parlamentare trebuie să fie un proeuropean şi un proatlantist, dar şi o persoană loială interesului naţional şi care să nu aibă "lucruri ascunse" în propriul CV”, spunea recent Traian Băsescu.

Mesajul de la Bruxelles a venit, totodată, la scurt timp după ce președintele român a anunțat că va chema toate partidele la negocieri privind desemnarea premierului luni, 17 decembrie. De asemenea, șeful statului a anunțat că va convoca noul Parlament miercuri, 19 decembrie.