Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barroso : Nokia nu a folosit fonduri europene

Fondurile regionale europene nu pot servi pentru relocalizarea companiilor dintr-o tara in alta si acest lucru nici nu s-a petrecut in cazul instalarii Nokiei la Cluj, a declarat Jose Manuel Barroso in plenara Parlamentului European.

Fondurile regionale europene nu pot servi pentru relocalizarea companiilor dintr-o tara in alta si acest lucru nici nu s-a petrecut in cazul instalarii Nokiei la Cluj, a declarat Jose Manuel Barroso in plenara Parlamentului European, la Strasbourg.

Barroso a confirmat faptul ca România nu a depus nici o cerere de finantare a acestui proiect din fondul regional european, prin urmare Nokia nu a beneficiat de acesta, in caz contrar, am fi considerat faptul inacceptabil, a mai adaugat Presedintele Comisiei Europene.

El raspundea astfel acuzatiilor lui Martin Schultz, liderul socialistilor europeni, care a deplorat in dezbaterea plenara din acesta dimineata plecarea Nokiei din Germania si pierderea a peste 2000 de locuri de munca si a afirmat ca Bruxelles a finantat aceasta operatiune.

Barroso a folosit acest prilej pentru a-i ruga pe politicienii europeni si mai ales pe cei germani sa aiba o atitudine corecta fata de extinderea UE si sa recunoasca ca acest fenomen a fost benefic pentru intreaga UE si pentru economia germana.

« Extinderea a creat locuri de munca si in Germania, companii germane au fost delocalizate si ele in est, nu doar tarile extinderii au beneficiat », a spus Barroso vizibil iritat de atitudinea lui Martin Schultz.

El a tinut apoi sa faca o distinctie clara intre relocalizarile in interiorul UE si cele ce se petrec spre exteriorul Uniunii, « daca Nokia a fost delocalizata din Finlanda in Germania de ce nu si mai departe in România ? », a intrebat el retoric.

In alta ordine de idei, presedintele Comisiei a amintit ca Bruxelles a propus creerea unui fond special care sa intervina in caz de pierderi de locuri de munca europene in cazul delocalizarilor spre exteriorul Uniunii.

Mihaela Gherghisan