Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barroso: Perspectiva europeană pentru Republica Moldova există

barroso-perspectiva-europeana-republica-moldova-exista.jpg

Jose Manuel Durao Barroso (Foto: Reuters/Sebastien Pirlet)

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat într-o vizită la Chişinău, a confirmat faptul că Republica Moldova are o perspectivă europeană şi că aderarea la Uniunea Europeană depinde de progresele pe calea reformelor.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, susţine că Republica Moldova este o ţară europeană, parte a familiei europene şi moldovenii sunt europeni. "Perspectiva de aderare nu este un tabu. Trebuie să ne mişcăm pas cu pas. Perspectiva europeană pentru Moldova există. Şi acum trebuie să ne concentrăm pe paşi concreţi", declară la Chişinău, înaltul oficial european.

Jose Manuel Barroso a menţionat că Republica Moldova este un lider al Parteneriatului Estic, înregistrând un progres semnificativ în cadrul negocierii Acordului de Asociere, a Acordului privind crearea Zonei de liber schimb, dar şi a realizării Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Potrivit oficialului european, acest proces ar putea fi încheiat în toamna anului 2013, în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius.

"În anul 2012, asistenţa financiară a Uniunii Europene pentru Republica Moldova a atins un nivel de 122 de milioane de euro. Acesta este cel mai înalt nivel de sprijin al UE pe cap de locuitor oferit vreodată unei ţări din vecinătatea europeană", a spus Jose Manuel Barroso.

Referindu-se la problema transnistreană, preşedintele Comisiei Europene a declarat că este important să fie găsită o soluţie, astfel încât să fie respectată integritatea teritorială a Republicii Moldova.

 

Recunoaşterea succeselor Chişinăului

 

Vizita în Republica Moldova, susţine Barroso, este un semnal de recunoaştere a succeselor Chişinăului.

La rândul său, premierul Vlad Filat a menţionat că vizita înaltului oficial european este una aşteptată şi importantă. "Şi pe viitor Republica Moldova va continua reformele, care sunt necesare, în primul rând, cetăţenilor, care urmează să aducă mai multă Europă în Republica Moldova, instituţiile statului să devină mai funcţionale, să fie mai multă libertate, democraţie şi prosperitate", declară prim-ministrul moldovean.

Premierul a afirmat că datorită suportului oferit de Comisia Europeană, Moldova a reuşit să treacă peste probleme complicate şi să realizeze proiecte importante în infrastructură, educaţie şi domeniul social.

Vineri dimineaţă, şeful diplomaţiei moldoveneşti, Iurie Leancă şi comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, au semnat două acorduri în domeniul educaţiei şi sănătăţii, în valoare de 11 milioane de euro.

 

Boicotul comuniştilor

 

Partidul Comuniştilor de la Chişinău a boicotat vizita lui Barroso, declarând că orice susţinere politică a alianţei de guvernare înseamnă doar o discreditare. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a  afirmat că Jose Manuel Barroso "şi-a supraapreciat posibilităţile de albire şi amnistiere a regimului care s-a înrădăcinat în Moldova".

Prima întrevedere de vineri dimineaţă a lui Jose Manuel Barroso a fost cu premierul moldovean, Vlad Filat, după care s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Ulterior, Şeful Comisiei Europene s-a întâlnit şi cu liderii fracţiunilor parlamentare. Ceva mai târziu, el a ţinut un discurs public la Palatul Naţional, urmat de o întrevedere cu preşedintele Nicolae Timofti.

În după-amiaza zilei de vineri, Jose Manuel Barroso şi Vlad Filat au programată o deplasare în Armenia, unde vor participa la cel de-al doilea summit al Parteneriatul Estic al Partidului Popular.